Читај ми!

Грујичић: Термини за прегледе морају да буду отворени, од 20. децембра заказивање свакодневно

Министарка здравља Даница Грујичић наводи за РТС да ће од друге половине децембра бити укинуто заказивање термина код лекара од 1. до 5. у месецу преко ИЗИС и да ће пацијенти имати могућност да прегледе закажу током целог месеца. Задатак који сам дала помоћнику за дигитализацију у Министарству здравља господину Танасковићу је да то крене да заживи од 20. децембра.

Министарка здравља Даница Грујичић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекла да ће лекари целог месеца моћи да заказују прегледе у болницама.

"Ми који радимо у клиникама, свако од нас једном недељно има неки свој амбулантни термин и ми нисмо ни били свесни да је то заиста само од 1. до 5. Наравно да сво време треба да буду отворени термини. Мени је потпуно нејасно зашто је то било од 1. до 5.", наводи Грујучићева.

Указује да сви лекари специјалисти раде по истим протоколима, по истим принципима, те да нема никаквог разлога да пацијенти траже старијег или млађег лекара.

"Али ако хоће неког одређеног, онда ће можда сачекати недељу или две, али је важно да доктори у домовима здравља не морају да гледају првих пет дана у екране већ да заказују кад год му дође пацијент и то ће бити у стању било када у месецу радним данима. Оно што је хитно иде у Ургентни центар", наводи Грујичићева.

Наводи да ће то да заживи од 20. децембра. 

"Задатак који сам дала помоћнику за дигитализацију у Министарству здравља господину Танасковићу је да то крене да заживи од 20. децембра", наводи министрка.

Наводи да увек мора да има отворених термина.

"Не могу да се попуне, онда су одговорни директори. Значи стално мора да буде зелено. Нека буде 25 прегледа што да не, колико пута сам остала до 7 сати увече да прегледам пацијенте. Нека се плати то људима, ја немам ништа против, прековремени сати, како год, али не може да се деси да ја прегледам пет у државној служби а онда 25 у приватној", истиче министарка.

Наводи да сви они који имају проблем са заказивањем могу да јој се обрате на мејл danica.grujicic@zdravlje.gov.rs.

"Само гледам мејлове, ако пацијенти имају било какав проблем да било шта закажу нека пишу на ту мејл адресу прво ћемо им заказати, а друго ја ћу да видим због чега људи морају да се обраћају Министарству да би дошли до термина", наводи Грујичићева.

Указује да су апарати набављени, да ће сада свака болницу имати скенер.

"Па молим вас, немогуће је да људе шаљу приватно. Ако директор није у стању да своје радиологе организује тако да они морају да ураде пацијенте који има државно здравствено осигурање, е па онда неће бити директори", поручила је министарка.

Указала је да и да је дигитализација, веома важна за здравствени систем и да је битно довести оптички кабл до амбуланти у сваком селу.

субота, 02. децембар 2023.
10° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке