Велика потражња рибе – високе цене

Увоз рибе на годишњем нивоу - вредан је сто милиона евра, а домаћа производња - покрива тек тридесет одсто потреба домаћег тржишта. У току је божићни пост када је - и највећа потражња. Јесењи излов је почео, каква су очекивања и да ли ће бити довољно конзумне рибе?

Рибарско газдинство "Свети Никола" из Неузине простире се на површини од хиљаду хектара и чини га шеснаест језера. Излов рибе је увелико у току, ову - како запослени тврде - изузетно тешку производну годину отежавају готово свакодневне кише па се излов обавља између два облака, што додатно отежава тежак живот рибара.

"Веома тежак, рударски је то посао. Ради се на минус двадесет и тридесет и плус четрдесет и више а риба мора да се испоручи тржишту, пошто се тражи", рекао је за РТС рибар Горан Нинић.

Шта је највише обележило ову производну годину и која су очекивања од производње рибе, Мајо Милошевић, директор рибњака, каже да су пре свега високе температуре ваздуха и воде утицале на производњу рибе.

"Температуре су се кретале преко четрдесет степени, температуре ваздуха, а вода је долазила и до тридесет два, три степена што се крајње неповољно одразило по нашу целу производњу. Имали смо и велика испаравања и морали смо доста да пумпамо, да допумпавамо ниво воде у језерима и на тај начин смо били изложени додатним трошковима. Али, упркос свему произвели смо квалитетну рибу изузетног квалитета у односу месо - маст", рекао је Милошевић.

Оно што посебно занима потрошаче свакако је цена рибе. 

Милан Вељовић генерални директор ПРП "Свети Никола" из Сечња објашњава да је у овом тренутку цена шарана пет стотина динара на рибњаку што је отприлике "осамсто до осамсто педесет у рибарници и маркету".

"Зашто је скочила цена шарана? Морамо се вратити две године уназад, не једну, јер претходне две године су биле јако лоше за рибарство, мала продаја, забрањене славе, то је оно где се највише троши шаран. Пре две године остала је огромна количина рибе, два рибњака су угашена у том тренутку и то је последица. Једноставно рибе нема, с друге стране скочила је цена житарица као рибље хране, скочила је цена горива и нема где даље. Ово је нека реалност у овом тренутку", каже Вељовић.

Само у Војводини има на хиљаде хектара идеалног слатинастог земљишта за градњу рибњака, међутим, по свему судећи слабо је интересовање међу људима да се баве производњом рибе.

 

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века