Читај ми!

Вантелесна оплодња са увезеним материјалом, ко и када може да се пријави

Од данас почиње пријављивање телефонским путем, а од суботе и електронско пријављивање за вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства, каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић. Жене до 45 година имају право на три покушаја о трошку државе, док се жене старије од 45 година могу пријавити за оплодњу о сопственом трошку.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже да креће пријављивање за вантелесну оплодњу репродуктивним ћелијама из иностранства.

"Од данас креће пријављивање телефонским позивом, а апликација креће од 10. децембра, тада почиње електронско пријављивање", рекла је Сања Радојевић Шкодрић.

Објашњава да се све одвија преко портала е-Управа, од пријављивања до заказивања прегледа.

Што се тиче потребне документације и анализа, парови, односно сингл жене то ће морати сами да прикупе.

"Право на ову процедуру о трошку државе имају све жене до 45 година старости, било да имају партнера, па неко од њих двоје не може да се оствари као родитељ, или сингл жене које немају партнера, али желе да се остваре у улози мајке", рекла је Радојевић Шкодрићева.

О трошку државе биће омогућено укупно шест поступака.

"Три стимулисана процеса вантелесне оплодње са донираним материјалом и три криоембриотрансфера", каже Радојевић Шкодрић.

За вантелесну оплодњу увезеним репродуктивним материјалом могу да се пријаве и жене старије од 45 година, али о сопственом трошку.

"Без обзира на то да ли се пријављују о трошку државе или о сопственом трошку, потпуно су равноправни у поступку, нема чекања. За оне који не аплицирају о трошку државе, биће омогућено такође и у државним и приватним клиникама", каже Сања Радојевић Шкодрић.

До сада је било укупно 300 пријава, од тога 10 одсто чине сингл жене, док су 90 одсто парови, каже директорка РФЗО.

У склопу Програма увоза и примене репродуктивних ћелија из иностранства до сада су склопљени уговори са три банке – једном из Шпаније и две из Данске.

"У преговорима смо са још две банке, из Шпаније и Чешке, мислимо да ће до краја године и ти уговори бити склопљени", рекла је директорка РФЗО.

Напомиње да у Србији постоји Банка репродуктивних материјала, али да је за три и по године колико она постоји донирано само пет узорака.

"И то сперматозоида, а нажалост ниједна јајна ћелија", каже Радојевић Шкодрићева.

Директорка РФЗО каже да се ове године за вантелесну оплодњу у Србији пријавило 7.800 парова, што је за 1.200 више него у истом периоду прошле године.

"Нажалост, овај податак је доказ да све више парова има проблема са зачећем и да смо сасвим оправдано проширили границу са 43 на 45 година и увели бројна права када је у питању вантелесна оплодња. Ми смо са Израелом једина земља на свету која има толики обим права за вантелесну оплодњу", каже Сања Радојевић Шкодрић.

Због тога се, додаје, ради на проширивању права које се односи на онкофертилитет и сва тешка обољења која доводе до стерилитета.

"Познато је да се малигне болести јављају све више у двадесетим и тридесетим годинама. Ми смо о трошку државе омогућили замрзавање репродуктивног материјала у тим случајевима, али тренутно се сада ради на томе да и те особе имају могућност увоза репродуктивног материјала", каже Сања Радојевић Шкодрић.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије