Читај ми!

Сто четири године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

На данашњи дан, пре 104 године, Велика Народна Скупштина Војводине одлучила је да Банат, Бачку и Барању присаједини тадашњој Краљевини Србији. Као и претходних година, високи званичници Града Новог Сада, Буњевачког националног савета и Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920, положили су венце на спомен-плочу на згради у којој је донета та историјска одлука.

Од Сабора у Баји 1694. године, Срби траже посебну територију у оквиру Аустријског царства. На Мајској скупштини 1848. године, установљено је Српско Војводство, али након Сарајевског атентата, долази до масовних погрома и хапшења политичких првака у Војводини. План се наставља победом Српске војске 1918. године, и формирањем Српских народних одбора широм Војводине.

"Са задатком да дочекују Српску војску у својим срединама, преузму локалну власт, а потом одрже зборове за избор посланика, који ће их представљати на народној скупштини у Новом Саду", подсећа Зоран Вељановић, историчар - кустос Музеја присаједињења 1918.

Власт преузимају без крвопролића.

"Није долазило у српским срединама, градовима и селима, до реваншизма, осветољубља, убиства дојучерашњих господара и њихових породица, није било логорисања, напротив, успостављен је дуго очекиван ред и мир, што је заиста за понос", додаје Вељановић.

Један пут, водио је Војводину преко Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба у Загребу, у новостворену заједничку државу. Ипак, жеља Срба, Буњеваца и других Словена била је иста - Војводину припојити Краљевини Србији, а кључну улогу, одиграо је вођа радикала, Јаша Томић.

"И он је рекао да је најбоље решење за све, да се ми Срби прво окупимо око своје куће, Хрвати да се окупе око своје куће, па тек онда да се прича о неким идејама заједничког уједињења. Можемо рећи да је био политички визионар, који не да је видео за годину дана унапред, већ за сто година", истиче Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Одлука је донесена на великој скупштини која је одржана у преподневним часовима 25. новембра управо у згради коју видите иза мене, тада седиште Гранд Мајер хотела. 757 посланика, представљало 211 градских и сеоских општина Бачке, Барање и Баната, а по први у историји, право гласа су оствариле и жене, њих седам.

Од 2018. године, 25. новембар обележава се као датум од покрајинског значаја, када се покрајинска признања, додељују за допринос у важним областима друштвеног живота.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво