Читај ми!

НВО "Актив": Припадници полиције напали Миодрагa Милићевићa у близини Јариња

НВО "Актив" саопштила је да је извршни директор те организације Миодраг Милићевић данас на северу Косова био изложен физичком и вербалном малтретирању од стране припадника специјалних јединица косовске полиције. Полицијска централа у Приштини негирала је да је дошло до инцидента или малтретирања.

Како се наводи у саопштењу НВО "Актив", до инцидента је дошло око 9.30 часова, у близини прелаза Јариње, када је, како истичу, Миодраг Милићевић заустављен од стране припадника специјалне јединице, издвојен из колоне и у тренутку испитивања један припадник специјалне полиције га је песницом ударио у стомак.

Истовремено, додаје се у саопштењу, дошло је и до вербалног малтретирања када су на Милићевића полицајци викали и захтевали да "ћути" и постављали му питања "зашто нема косовска документа".

"Током целе процедуре од заустављања до испитивања, извршни директор НВО 'Актив' је у потпуности сарађивао са полицијом и ничим није изазвао насилну реакцију припадника полиције", истиче се у саопштењу.

НВО "Актив" је ужаснута овим инцидентом и најоштрије осуђује насилно понашање припадника специјалних јединица.

"Ударац у стомак је чиста бруталност и ничим изазвана прекомерна употреба силе од стране специјалних јединица полиције указује на нарушено безбедносно окружење на северу Косова и неконтролисано деловање припадника полиције које прети продубљивању кризе и могућој ескалацији већ нарушеног безбедносног окружења на северу Косова", указује НВО "Актив".

Ова организација, која се бави заговарањем, промоцијом демократије и дијалогом у друштву, упозорава на недопустиво понашање припадника јединице специјалне полиције и позива косовску владу и надлежне институције да покрену хитну истрагу којом би се утврдила одговорност припадника јединице специјалне полиције и тиме спречило понављање сличних ситуација.

"Ово је посебно опасна ситуација уочи истека рока за изрицање опомена и најаве спровођења друге фазе одлуке Владе Косова о кажњавању власника возила са старим регистарским ознакама", саопштава НВО "Актив".

Додају и да ће против припадника специјалних полицијских снага бити поднета пријава косовском полицијском инспекторату и свим надлежним органима.

Полиција: Није било инцидената или малтретирања

Полицијска централа у Приштини негирала је да је на пункту Јариње, на северу КиМ, физички и вербално малтретирала извршног директора НВО "Актив" Миодрага Милићевића, не спомињући да је Милићевић претходно заустављен у близини пункта, како је то саопштено из поменуте организације.

"Данас у 09:28 часова дотично лице (М. М.) са својим возилом се појавио на прелазу СПК-Јариње и након обављене процедуре несметано је наставио ка правцу Србије. Вреди нагласити да није било инцидената или малтретирања над њим како се наводи или алудира у објављеним чланцима медија", наводи полиција.

Истичу и да су покренули  поновну проверу "где су дежурни полицајци на Јарињу питали и српску страну да ли је неко уложио притужбе, за шта је потврдио и шеф смене српске стране да до сада није било притужби на лоше понашање или нешто слично".

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно