Читај ми!

Да ли осмаке чека једноставнија мала матура, помоћник министра има савет за њих

Садашњи основци требало би да имају лакшу, или бар једноставнију малу матуру. Ученици ће се изјашњавати за један предмет на трећем тесту од досадашњих пет. Милан Пашић, помоћник министра просвете саветује родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате и онда нека та два предмета уђу у ужи избор за трећи тест.

Милан Пашић, помоћник министра просвете рекао је гостујући у Београдској хроници да је објављен извештај о резултатима малих матураната, који су сада прва година и коју показују да су у односу на претходне генерације незнатно слабији из одређених предмета.

"Завршни испит се реализује од 2011. године. Прво су кренула два теста из српског и математике, а онда је 2014. године додат и комбиновани тест. Комбиновани тест има своју развојну фазу и била је предвиђена ревизија тог теста. Након процедура 15. јуна била је проба за садашње осмаке да изаберу један од пет предмета", навео је Пашић.

Према његовим речима, најчешће су бирали биологију, географију, хемију, историју, а најмање физику, а ако се погледају резултати све је било обрнуто.

Напомиње да су најбољи резултати били из физике, па онда из историје, географије, хемије и најлошији из биологије.

Саветује родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате и онда нека та два предмета уђу у ужи избор за трећи тест.

Каже да је рок за изјашњавање је 30. децембар, а да у изузетним објективним околностима може то да се промени до 1. фебруара.

"Постоје два начина пријаве за мале матуранте. Један је физички, попуњавањем обрасца родитељи се изјасне који је трећи тест, а друга варијанта је електронским путем путем портала Моја средња школа", напоменуо је Пашић.

Напоменуо је да су неке школе већ кренуле са припремама за мале матуранте, а да постоји е-вежбаоница и да ученици и тако могу радити тестове.

Говорећи о ученичком насиљу о коме се ових дана доста прича, рекао је да је за време короне било заступљено насиље кроз дигитални облик, а сада се вратила нажалост појава физичког насиља.

"Школе имају своје тимове за заштиту ученика од дискриминације, имају планове и прогреме и цела школа мора да предузме одређене активности. Насиље јесте сада доста видљивије, узимајући у обзир и друштвене мреже. Али ми имамо нулту толеранцију на насиље и школа реагује на сваку пријаву", истакао је Пашић.

уторак, 26. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"