четвртак, 27.10.2022, 17:00 -> 21:43
Извор: РТС
Аутор: Љиљана М. Петровић
Ове године дупло мање футошког купуса – да ли је производња угрожена
Футошког купуса ће, према проценама домаћина, ове године због суше и града бити дупло мање. Више цене ђубрива, недостатак радне снаге, неизвестан пласман и прерада условили су да се број произвођача под капом овог бренда смањи скоро двоструко.
Она је мекша од других, лакша по тежини, а од њеног листа умешне домаћице увију четири сарме – њено величанство главица футошког купуса. У њиви се лако препозна, свака је различита, лиске су као сунцобрани, а он моћан. На пијаци, где је око 20 динара скупљи од других сорти, теже се препознаје.
"Осамдесет динара футошки, најтежа главица 4,5 килограма. Производим јутро футошког, јутро брава", каже Зоран Јерковић из Футога и додаје да се не исплати производња футошког купуса, јер дупло мање је рода.
Чекају купци прве мразеве, почетак новембра је право време за кисељење главица, али и рибанца.
Драган Аћимовић је од 2013. године сертификовани произвођач органског купуса. Колико тржиште вреднује труд домаћина који годишње прода око две тоне биолошки вреднијег купуса?
"Препознавало би га још више када би имали могућност да плате ту цену, која је тренутно 120 динара", додаје Аћимовић.
Удружење произвођача "Футошки купус" је географску заштиту имена порекла добило 2008. године. Две године касније око бренда се окупљају први домаћини, а од 2012. производња је строго контролисана и сертификована.
"Наши произвођачи имају специфичне цераде са логом удружења име и презиме, адреса, редни број под којим је контрола вршена, тј. сертификација и паковање у које се футошки купус спакује је обележено ознакама удружења", објашњава Мирољуб Јанковић, председник Удружења "Футошки купус".
Корен футошког купуса је снажан и стар пет векова. Расађиваће га футошки домаћини све док има њива. У последње, три деценије од 5.000 хектара заштићених ораница индустријализовано је најмање 500. Једно је сигурно овогодишња манифестација "Футошка купусијада" одржаће се 5. новембра.
Коментари