Читај ми!

Пописивачи на терену, најбитније да се дође до сваког становника

Попис становништва, домаћинстава и станова у Србији почео је у суботу и трајаће до 31. октобра. На терену је око 15.000 пописивача. Прелиминарни подаци биће објављени до краја новембра, а већ на пролеће, почеће објављивање првих коначних резултата.

Већ од осам сати јутрос, пописивачи су на терену. Имају идентификационе картице, са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

"Питања су лака, коректна, пописивач је пријатан тако да ћу одговорити на сва питања", навео је анкетирани становник Зајечара.

Пописивач каже да је потребно пола сата по једном домаћинству, да је стање редовно, људи су пријатни, одговарају на питања, и додаје да није наишао ни на какве проблеме. Све се лако ради, апликација нас води.

Попис 2011. бојкотовала је већина припадника албанске националне мањине на југу Србије. У овом ће учествовати. Сматрају да су сада испуњени сви услови.

"Требало би, зашто да не, то је дужност, морамо. Мислим да нема никаквих проблема. Живимо овде у Бујановцу. Значи не само за мене, него за цео град, да се види колики је број становника, Срба, Албанаца и Рома," каже становник Бујановца.

Податке о грађанима на привременом раду у иностранству моћи ће да дају и комшије.

"Када пописивач дође и види да нема никога, кад оде код комшије пита да ли их знају, да ли они долазе, где су, прикупи неке основне информације о том домаћинству. Личне информације не узима и не сме ни да да неко," навела је инструкторка Кристина Митић.

Пописивачи ће, станове у којима не затекну укућане, обићи неколико пута. А коришћење електронских образаца гарантује тајност падатака, а брже ће се доћи и до првих резултата.

"За дете које има неколико година апликација аутоматски води пописивача, не одговара на питања о завршеној школи. Ако се нисте селили неће вам се постављати питање одакле сте се доселили, када сте се доселили, зашто сте се доселили, тако да је доста мање питања", навела је Љиљана Ђорђевић из Одељење за попис становништва.

Славиша Ћирић, регионални координатор за попис становништва, рекао је да сви подаци који се добију биће коришћени наредних десет година на свим државним  нивоима  и у окружењу за поређење са другим државама и јако је важно да пописивачи дођу до сваког становника и да што квалитетније податке прикупимо.

Прве коначне резултате имаћемо већ на пролеће.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу