Читај ми!

Међународни дан несталих – породице траже да питање несталих не буде политичко

Данас се обележава Међународни дан несталих особа. На Косову и Метохији 23 године по окончању сукоба трага се за 1.639 људи. По формирању заједничке комисије Београда и Приштине расветљена је судбина преко четири хиљаде несталих. Тражимо од Брисела, Београда и Приштине да процес несталих не буде политички процес, рекао је Негован Маврић, координатор за расветљавање судбине несталих у Ораховцу.

Данас се обележава Међународни дан несталих особа. Центар за несталу и злостављану децу саопштио је да је број несталих у Србији у порасту. Према статистици Министарства унутрашњих послова, прошле године пријављен је нестанак 2.830 пунолетних особа од којих 45 још није пронађено. У региону се, после ратова на простору бивше Југославије, још трага за око 10.000 особа, подаци су Међународног комитета Црвеног крста. Од укупног броја несталих, око 3.900 су Срби.

На Косову и Метохији 23 године по окончању сукоба трага се за 1.639 људи. По формирању заједничке комисије Београда и Приштине, расветљена је судбина преко четири хиљаде несталих. 

Негован Маврић, координатор за расветљавање судбине несталих у Ораховцу и чланом ресорног Центра за нестала лица у Приштини, рекао је да је у Приштини формиран један ресорни центар који окупља и Србе и Албанце и све остале који трагају за својим несталима.

"Ми редовно окупљамо и Србе и Албанце и све који овде живе и на тим састанцима и тражимо информације од људи који се баве овим питањем", навео је Маврић.

Апеловао је на све да дођу и да виде како породице трагају за својим несталима и како сарађују и да се окупљају и Срби и Албанци.

Напоменуо је да су се обраћали свима од локалних самоуправа па до Брисела и Вашингтона.

"Имали смо прилику да нам и господин Лајчак буде гост у нашем центру. Тражили смо од њега да питање несталих буде у зачараном кругу, у затвореном политичком кругу. Тражимо од Брисела, Београда и Приштине да процес несталих не буде политички процес", напоменуо је Маврић.

Каже да је Курти направио неколико тачака где је у политичком кругу поставио питање несталих, што ни за Албанце ни за Србе није добра порука.

"Нека они решавају политичка питања, али нама – и Србима и Албанцима – пре свега је стало да се реши питање несталих", рекао је

Говорећи о локацијама где би могли да се налазе нестали, каже да је у последња два месеца проверавано неколико локација, али очекују да се то ради и у Лабушнику и у Ливачком језеру.

"Чекамо састанак Радне групе. Вељку Одаловићу је забрањен приступ КиМ, а тиме су оштећене и албанске породице јер ни они немају коме да постављају питања. Молимо да питање несталих не буде на политичком столу", истакао је Маврић.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару