Читај ми!

Преко мобилног телефона до бољег менталног здравља

Клиника "Лаза Лазаревић" креирала је јединствену мобилну апликацију "Увек уз тебе" која се бави менталним здрављем. Главна идеја је да се што већем броју грађана Србије учини доступном потребна психолошка помоћ и подршка у сваком тренутку и на сваком месту.

Директорка клинике др Ивана Сташевић Карличић каже да им је жеља да се допре до што већег броја становника, како би се што више смањио број особа с менталним потешкоћама, као и да би они који живе с менталним потешкоћама имали бољи квалитет живота.

"Самим тим подићи ћемо јавно здравље, као највећи национални ресурс, на још виши ниво", истакла је Ивана Сташевић Карличић у разговору за јутарњи програм Радио Београда 1.

Значај раног откривања и лечења поремећаја

Она наводи да су се одлучили за апликацију за мобилне телефоне зато што је пријемчива за огроман део популације, а нарочито за младе који су у највећем ризику за обољевање.

"Међутим, они су у правом узрасту за рано откривање и правовремено лечење, што доприноси бољој прогнози и бољем квалитету живота, па на крају крајева, и штедњи ресурса који се тичу здравственог система јер заиста је најбоље спречити. Превенција је увек јефтинија него само лечење", каже директорка клинике "Др Лаза Лазаревић".

Предрасуде су и даље болна тачка

Апликација "Увек уз тебе" садржи низ едукативних материјала о анксиозности, депресије, стреса, али и деменцији. Ивана Сташевић Карличић каже да су то проблеми који су кроз дугогодишњи рад маркирани као најчешћи у општој популацији и који највише занимају људе.

Такође, на овој апликацији могу се наћи одговори на бројна питања у вези с менталним здрављем која не можемо баш свакоме да поставимо из страха од осуде. Наша саговорница подсећа да о менталном здрављу још увек постоје бројне предрасуде.

"То је предубеђење да смо слабији и мање компетентни, ако имамо неке менталне сметње, а то уопште није тако. Зато наша апликација пружа могућност да будете анонимни", истиче директорка клинике "Др Лаза Лазаревић".

Добар сан је основа доброг здравља уопште

Поводом актуелних врућина због којих сви слабије спавамо, занимало нас је колико је добар сан важан за ментално здравље. Добили смо одговор да је добар сан најбољи лек за здравље уопште.

"Несаница је неспецифичан симптом који прети малтене све менталне сметње и поремећаје. Такође, може бити знак и неких телесних обољења. Због тога је несаница која траје дуже од недељу дана и која онемогућава уобичајено функционисање током дана - разлог да се грађани јаве макар свом изабраном лекару", истиче др Ивана Сташевић Карличић у разговору за Радио Београд 1.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво