Читај ми!

Жене, мајке, манекенке, домаћице – да ли друштво има нереална очекивања од мама

Директорка Центра за маме Јована Ружичић рекла је за РТС да је мајчинство један велики пакет свега и свачега, а веома је битно за цело друштво да је мама добро. Данашње друштво очекује да ћете радити као да нисте мама, а да ћете бити мама као да не радите, то је немогуће, напоменула је Ружичићева.

Без обзира на календар и температуру, на доба дана – мама је увек мама. Уз то је и домаћица и запослена жена. Савремени начин живота наметнуо је брзи ритам и, чини се, већи притисак.

Директорка Центра за маме рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је мајчинство један велики пакет свега и свачега и често се догађа да жене када постану маме не знају ни где су ни ко су и да ли су сада оне само маме или су и оно што су биле и пре мајчинства. Ружичићева је нагласила да је веома битно за цело друштво да је мама добро.

"Мама која је добро је добро својој деци, она је добра партнерка, добра суграђанка, колегиница и која је добра сама себи. Веома је битно да понегујемо маме, да им пошаљемо поруку да нису саме, а да ми као друштво престанемо од њих да очекујемо да буду жене, мајке, краљице, царице, домаћице и манекенке и све то у истом тренутку", нагласила је.

Ако би се поредило да ли је мамама било теже некада или сада, Ружичићева напомиње да је некада било теже једино зато што су тада жене одгајале децу у време рата, срећа је што сада маме не живе у таквом времену, тако да се маме тренутно не боре с тим страхом.

Међутим, некада су људи живели, како каже, у заједницама и ту је било више људи који су могли да се брину о детету, живело се у мањим срединама па су се деца играла у дворишту, а и жене нису радиле колико раде сада, а и оно што се очекивало од жена није било исто.

"Сада се очекује да ћете изгубити труднички стомачић две недеље после порођаја, да ће деца јести само здраву, органску храну, да ће ићи на 14 различитих активности. Данашње друштво очекује да ћете радити као да нисте мама, а да ћете бити мама као да не радите. То је немогуће", напоменула је Ружичићева.

Каже да је тешко измерити и рећи којој врсти мама је најтеже, незапосленој мами је лакше у организацији с децом, али незапослена мама не зна како ће да плати рачуне, а мама која је запослена нема ту врсту проблема, али има логистичке проблеме.

"Мање средине су боље јер има шире заједнице около, а опет горе јер нема вртића и активности које су постале део морања подизања детета. И једно и друго има и добре и лоше стране", рекла је Ружичићева.

Када је реч о периоду ковида, напомиње да је она оголила неке ствари, као што то уради свака криза и она је донела додатне обавезе мамама.

Покренута је и СОС линија за психичку подршку мама која ради од 9 до 15 часова, где маме могу да се јаве и добију психолошку подршку.

четвртак, 30. март 2023.
6° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета