Читај ми!

Које школе остају будућим средњошколцима за трећи уписни круг

Преко портала Моја средња школа електронски упис средњошколаца траје до 20. јула. Објављен је и коначан распоред ученика по школама у другом уписном кругу.

Прва два дана у средњу школу, преко портала Моја средња школа, уписало се око 12.000 ђака. Многи се и даље одлучују за класичан упис, у школи.

За неке школе попут Пете и Земунске гимназије био је потребан већи праг знања, а за неке мање бодова него претходне године.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милош Благојевић наглашава да је ове године просечно постигнуће нешто слабије него прошле године.

"Пета београдска, а иста је ситуација и са Земунском гимназијом, где је скочио тај праг за упис, те две школе су се реконструисале. Можда је и то утицало. С друге стране, њихов рад се препознаје и види", каже Благојевић.

Листе жеља попунило је 59.600 ђака, четири и по хиљаде мање него што је полагало завршни испит. Ти остали уписују приватне школе, војну гимназију, школе у иностранству, а неки и не настављају школовање. Слободних места има у музичким школама, специјализованим одељењима за историју и за географију.

Милош Благојевић указује на чињеницу да постоји велика понуда профила, односно смерова у гимназијама за ученике са посебним способностима.

"Волимо да дамо и другу шансу. Да се уради добра промоција, да се виде резултати рада у том одељењу, да се чује за таква одељења, и да након тога и пресечемо, можда нешто и не треба да се нађе у конкурсу, а можда негде треба повећати број", додаје Благојевић.

За оне који се не упишу у јулу, остаје трећи уписни круг у августу.

Због суженог избора, мораће пажљиво да истраже шта је остало од слободних места.

петак, 31. март 2023.
20° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета