Читај ми!

Решења теста из матерњег језика

Будући средњошколци су тестом из матерњег језика почели полагање мале матуре. Решења теста можете погледати овде.

Провером знања из матерњег језика почело је полагање мале матуре. Први дан је протекао без икаквих проблема, кажу у Министарству просвете.

Сутра је тест из математике, а у петак комбиновани тест.

Данашњем тесту приступило је 63.408 ученика, што је 99,5 одсто од укупног броја пријављених, саопштило је ресорно министарство. 

Завршни испит полаже се у 522 школе, од 1.260 колико је било планирано, јер је тако одлучено из безбедносних разлога.

Како се прегледају тестови 

Питања је као и сваке године припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Тестови су штампани на српском језику и на језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

Прелиминарни резултати биће објављени у петак 1. јула, а истог дана ученици могу да поднесу жалбу, електронски или у својој основној школи. Након тога, 5. јула биће објављени коначни резултати.

Листа жеља ће моћи да се поднесе на порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs до 6. јула, уз могућност неограничених измена и допуна. За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6. и 7. јула.

Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.  

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије