Читај ми!

Др Јовановић: Акутни хепатитис код деце није забележен у Србији, први симптом жутило беоњача

До сада у Србији није забележен случај акутног хепатитиса непознатог порекла код деце, који се шири у свету, рекла је за РТС докторка Анета Јовановић, начелница Педијатријског одељења и заменица директора Дома здравља Палилила. Први симптом је жутило беоњача, објашњава докторка.

Докторка Анета Јовановић је за Дневник РТС-а рекла да су у четвртак добили допис од Института за јавно здравље "Батут" у којем се каже да морају да пријаве сваку сумњу или вероватан случај акутног хепатитса, који је за сада непознатог порекла, код деце.

"До сада у Србији није регистрован такав случај хепатитиса. Ни му у Дому здравља нисмо имали такав случај, али будно пратимо", каже Јовановићева.

Први симптом, објашњава, је жута пребојеност беоњаче, те коже, мокраћа је тамна – боје пива, столица је светла, а деца су малаксала.

Код деце, додаје докторка, може да се јави и губитак апетита, повраћање, дијареја и повишена телесна температура.

Наглашава да родитељи који примете те симптоме код деце да треба одмах да се јаве педијатру или најближој здравственој установи.

Говорећи о хепатитису А, који се шири у школама у Хрватској, докторка Анета Јовановић каже да није регистрованан такав случај у Србији.

Додаје да родитељи треба да упозоравају децу на хигијену руку, као и да се перу намирнице, воће и поврће, које се конзумирају.

Појашњава и да се вакцина против хепатитиса Б даје по рођењу, као и да су деца заштићена.

"Нема ковид позитивне деце"

Начелница Педијатријског одељења Дома здравља Палилила каже да је био пораст броја респираторних и стомачних инфекција код деце у последњих месец дана, али да се смањује после првомајских празника.

Каже и да у претходних недељу дана нису имали ниједан случај коронавируса код деце у ковид амбуланти Дома здравља Палилула.

Говорећи о ротавирусу, каже да су последњих дана имали доста таквих случајева.

Симптоми код деце су повраћање, дијареја, повишена температура и болови у стомаку.

Најважније је да деца у таквим случајевима пију више течности, узимају пробиотике и да мирују.

субота, 10. јун 2023.
19° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут