Читај ми!

Највише прекршаја за невезивање појаса - када би их сви користили, свака пета смрт би могла да се избегне

Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције, истакао је за јутарњи програм Радио Београда 1, да је и поред медијске најаве контроле велики број грађана направио прекршаје, највише за некоришћење сигурносног појаса, чак 6.742. Указао је да би свака пета смрт на нашим путевима могла да се избегне када би сви увек користили појас.

Управа саобраћајне полиције ове седмице спроводи акцију контроле везивања сигурносних појасева, начина превоза деце у возилима, као и коришћења мобилних телефона у вожњи.

Бобан Милинковић је истакао да је у току прва три дана спровођења акције откривено укупно 6.742 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, 1.942 прекршаја непрописног коришћења телефона за време вожње и 194 прекршаја непрописног превоза деце.

"Имајући у виду да је акција најављена и медијски пропраћена стварно је несхватљиво да је оволики број грађана учинио ове прекршаје", оценио је он.

Према Закону о безбедности саобраћаја коришћење сигурносног појаса обавезно је и на предњим и на задњим седиштима, односно на свим седиштима на којима постоји сигурносни појас.

"Чешће се сигурносни појас не користи на задњем седишту, и то су подаци Агенције за безбедност саобраћаја која врши истраживања индикатора безбедности саобраћаја. Коришћење сигурносних појасева на предњим седиштима достигло је 85 процената, док је на задњим само двадесетак и то је заиста забрињавајуће",  упозорио је Милинковић.

Према званичним подацима у току прошле године је 67 возача и 40 путника погинуло зато што нису користили појас, међу њима, на жалост, и три детета.

То је, оцењује Милинковић, поражавајуће и показује да код нас велики број грађана не користи сигурносни појас једино због страха од санкције.

Потребна свест о безбедности коришћења појаса

"Лицу које има свест о томе чему тај појас служи није потребна саобраћајна полиција, користиће га увек. Мислим да наши грађани имају погрешну перцепцију када је реч о безбедности саобраћаја. Већина мисли да се у развијеним државама собраћајне незгоде дешавају много мање него код нас, што није истина. Дешавају се у једнаком броју, само људи мање гину", истакао је он.

Нагласио је да је стотину живота у једној години заиста много, што значи да је практично свака пета смрт на нашим путевима могла да се избегне када бисмо сви користили појас увек.

"Коришћење сигурносног појаса није ствар личне одлуке, већ личне одговорности", поручио је он.

Коришћење мобилних телефона још опасније

Упркос санкцијама и даље велики број возача користи мобилне телефоне у току вожње, а што је још опасније, млади током вожње често користе друштвене мреже које подразумевају и употребу тастатуре мобилног уређаја.

"У току су тестирања разних софтвера који ће на основу снимка камере препознати да ли возач користи мобилни телефон и надамо се њиховом скором имплементирању у систем безбедности саобраћаја. То понашање морамо санкционисати у што већој мери како бисмо људе одвикли од коришћења мобилних телефона у току вожње. Данашњи услови саобраћаја захтевају да возач буде усредсређен све време," указао је Милинковић.

Пречесто се дешава да видимо возаче који у крилу возе дете што је само један, али јако лош пример кршења правила о начину превоза деце у возилу.

Истиче да су за такве прекршаје прописане знатно озбиљније санкције.

"Зашто то неки људи раде, то је стварно тешко објаснити. Проблем је у одсуству свести да саобраћајна несрећа може сваком да се догоди. То намеће обавезу свима нама да се посветимо том проблему као друштво, а не само саобраћајна полиција која ради свој посао у циљу заштите свих учесника у саобраћају. Боље је изгубити тренутак у животу, него живот у тренутку", закључио је Бобан Милинковић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво