Читај ми!

Деца су се променила, али тест за упис у први разред није мењан 40 година

Тест за упис у први разред основне школе није мењан скоро 40 година. Психолози кажу да су се деца променила - информисанија су, образованија, али и емоционално незрелија.

Вук има шест година. Са мамом је дошао на тестирање за упис у први разред. Вук је на тесту цртао, слагао коцкице... За то време родитељи чекају.

"Они су у вртићу далеко безбрижнији, много мање обавеза имају. Школа има много више обавеза, морају да мењају свој ритам живота, тако да они не знају шта их још чека, а чекају их обавезе. Образовање је најважније, тако да видећемо, надамо се да ће и Вук бити успешан као и сви његови другари", каже Јелена Обрадовић, Вукова мама.

Неки родитељи се распитују о питањима и припремају децу, али психолози кажу да то није потребно.

"То није нека скала за процену интелигенције, него тест који процењује колико је дете у овом тренутку спремно за школско учење, колико је когнитивно зрело, а такође и емоционално или социјално", истиче психолог и директорка ОШ "Светозар Марковић" Ивана Оролицки.

Педагог у ОШ "Горња варош" Наташа Кокић наглашава да није важно да деца знају да читају и да пишу јер ће то свакако научити када крену у школу.

"Важно је да се са њима разговара у позитивном контексту, да се не плаше школе, да им се прича да је то једно место где ће провести осам година живота, где ће пуно тога новог научити, а пре свега где ће стећи нове пријатеље, дружити се и бити срећни", објашњава Кокићева.

Деца информисанија и емоционално незрелија

Овај тест није мењан четрдесетак година, а деца се јесу променила. Стручњаци кажу да су информисанија, образованија, али емоционално незрелија.

"Постоји разлика у опсегу пажње и концентрације пре свега. Данас је више деце која имају неке сметње у вољној пажњи и концентрацији, а можда су и чешћи говорно-језички проблеми у изговору и јасноћи изражавања. То вероватно можемо приписати другачијем окружењу у ком одрастају и изложености дигиталним садржајима", каже психолог Ивана Оролицки.

Резултати теста користе се приликом формирања одељења, која треба да буду уједначена, како би била добра и подстицајна средина за учење.

понедељак, 02. октобар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"