Читај ми!

Поново помор птица пестицидима, због тровања и криволова 123 врсте у ризику од ишчезавања

Још један помор птица недавно је забележен у околини Вршца. У селу Велики Гај пронађено је деветоро мртвих строго заштићених мишара и једна ловостајем заштићена сврака. Сумња се да је за помор поново кривац забрањени пестицид "Фурадан".

Иако је још 2014. године "Фурадан" забрањен за употребу, појединци не одустају. Овога пута код Вршца је страдало 11 птица.

У непосредној близини лешева пронађена је флаша "Фурадана" и остаци отроване живине, која је највероватније била намењена лисицама.

На једној њиви у околини Вршца 2018. године пронађено је готово 70 птица које су угинуле јер су се храниле пшеницом третираном истим пестицидом.

"Више у пољопривреди није толико заступљен него баш у том неком намерном тровању одређених група животиња, пре свега су то лисице и шакали, где поред њих страдају и многи други", објашњава орнитолог Миливој Вучановић.

Према његовим речим пошто те лешеве једу птице грабљивице, као што су орлови белорепани, мишари - они се од тих лешева касније отрују тако да је то један ланчани процес тровања у природи.

"Тај отров је заиста веома опасан",  упозорава Вучановић.

Није само "Фурадан" одговоран за поморе птица и животиња. Неправилна употреба родентицида, који се користе за сузбијање глодара, узрок је многих угинућа.

Дипломирани инжењер заштите биља Дејан Пантелић каже да би ти третмани требало да се раде тако што се отров убацује у рупе и да се онда те рупе затрпају.

"То морају да раде људи ручно и то наравно постаје све већи проблем. Значи ако се ради расипачем и разбацује по целој површини онда је то катастрофа и за дивљач и за птице", поручује Пантелић.

Поједини одгајивачи голубова кривци су за намерно тровање птица грабљивица.

Алекса Вукићевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије наглашава да постоје људи који гаје голубове и који их врло често мажу неким отровима да би убили птице грабљивице као што су сиви соколови и степски соклови.

"То су једне од најугроженијих птица у Србији тако да ми велики број птица изгубимо због ове праксе", истиче Вукићевић.

Од 2000. године до данас широм Србије регистровано је више од 200 случајева тровања птица у којима је страдало више од 2.000 јединки.

Алармантан је и податак да се у нашој земљи, због тровања и криволова чак 123 врсте суочавају са ризиком од исчезавања.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије