Читај ми!

Данас је Дан жена – неравноправне и након више од века борбе

У свету се данас разним манифестацијама слави Међународни дан жена као део борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Овогодишњи празник се обележава у светлу пандемије коронавируса и рата у Украјини, тако да није извесно где ће све бити одржане манифестације.

Међународни дан жена обележава се 8. марта широм света, у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и марш више од 15.000 жена у Њујорку, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Дан жена установљен је на Другој међународној конференцији жена социјалиста, 8. марта 1910. године у Копенхагену, на иницијативу Немице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета.

Први пут је обележен 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, када је више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање.

Демонстрације радница одржавале су се у скоро свим већим европским градовима сваке године до 1915. и ширења Првог светског рата.

Главни захтев био је да европске земље коначно уведу универзално право гласа.

Идеја празника је позив свима да дају свој допринос укидању дискриминације жена у теорији и пракси, али и апел властима да политика која се води буде у складу са потребама жена.

У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а Уједињене нације су 8. март званично прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Међународни дан жена постао је повод за прославу онога што су жене постигле у друштву, политици и економији.

Политички корени дана значе да се организују штрајкови и протести како би се указало на још заступљену неравноправност.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво