Читај ми!

Све већи број деце тражи помоћ Свратишта, хладно време и корона додатни проблем

И предстојећег викенда метеоролози најављују ниске температуре и снег. Упркос томе, само у Београду ће више од стотину деце и наредне дане провести на улици. Из Свратишта за децу упозоравају да је све више нових најмлађих корисника и да се њихов број повећава.

Куван оброк, топлу обућу и по неки слаткиш, више од 150 деце сваког викенда потражи на две адресе Свратишта у Београду. Они који свакодневно раде са најмлађима указују да је број сиромашне деце на улици све већи.

"Нама су се ти неки дневни просеци на годишњем нивоу повећали за по 15-20 деце која нам свраћају свакога дана. Све бројке су нам повећане и то колико деца сати проводе у програму, и то колико нас грађани посећују и то колико деце долази и то колико родитеља долази, тако да је све интензивније него што је било раније", каже Мина Медић, координаторка Свратишта за децу.

Протекле године кроз Свратиште је прошло близу 400 малишана од којих су неки ту дошли први пут.

"И дан данас, а посебно почетком ове 2021. посећивала су нас деца коју ми не познајемо уопште, коју никада раније нисмо срели али која су чула од другара да постоји неко место на које може да се сврати да се добије одећа, обућа, да се окупају и да једу", наводи Медићева.

Помоћ најчешће затраже дечаци и девојчице ромске националности од 9-13 година. Хладно време и корона додатни су изазови за рад Свратишта.

"Морамо некако да убрзамо све те потребе које деца овде задовољавају. Тако да се те потребе крећу од задовољавања базичних потреба, као што је купање као што је храна до опет неких виших потреба као што је подршка у образовању. Наравно све нам је ограничено и значајно онемогућено због епидемиолошких мера али некако се сналазимо", истиче Јелена Митић Пантић, специјални педагог Свратишта за децу.

Зато је свака помоћ грађана Свратишту добродошла – најпре очувана одећа и обућа за хладне дане. Новогодишње жеље деце са улице су скромне: чоколадица или по нека играчка.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво