Читај ми!

Струја стиже до потрошача, стабилизује се енергетска ситуација

Ситуација са електричном енергијом се нормализује – тренутно је без струје 1.500 корисника. Екипе Електродистрибуције су и даље на терену.

Електроенергетски систем и даље није потпуно стабилан, смањује се број домаћинстава без електричне енергије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, председавала је седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима на којој је разматрано стање електроенергетског система Србије.

Енергетска ситуација у Србији и даље је није у потпуности стабилна, али број домаћинстава који су без напајања електричном енергијом остали због временских непогода се смањује, речено је на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

На седници је саопштено да су капацитети производње енергије у термоелектрани Никола Тесла повећани и у систему је већина блокова. Такође, разговарано је о производњи угља, потребним додатним количинама енергената и плановима за период до краја године и до краја зимске сезоне.

Како је речено на седници Радне групе, стање преносног система је стабилно, сви елементи су у функцији, а увоз електричне енергије је драстично смањен у односу на претходне дане.

Без електричне енергије је 300 корисника и, како је речено из Електродистрибуције Србије, према информацијама са терена, отклањање свих кварова насталих због лоших временских услова биће завршено током ноћи. Истовремено, до понедељка су обустављена сва планска искључења.

На седници су усвојени закључци о формирању оперативног тима за утврђивање чињеница у вези са стањем у ЈП ЕПС.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Агенције за енергетику Републике Србије, Јавног предузећа „Србијагас", Електропривреде Србије", АД „Електромреже Србије", „Електродистрибуције", „Нафтне индустрије Србије" а.д, Пословног удружења „Топлане Србије", Јавно комуналног предузећа „Београдске електране", града Београда.

Већина сеоских путева је проходна, нормализује се ситуација и са електричном енергијом

Припремила Сузана Дука и дописници РТС

Рестрикција струје у Србији неће бити, енергетски систем се полако подиже и најгоре је прошло, поручила је премијерка Ана Брнабић.

Премијерка је то рекла новинарима после пуштања у рад платформе "Е-консултације".

У Крупњу стабилизовано снабдевање струјом

На територији Општине Крупањ стабилизовано је напајање електичном енергијом у свим селима. 

На територији Малог Зворника отклоњена већина кварова на далеководима у току су радови на нисконапонској мрежи.

У ЕПС-у очекују да сва домаћинства најкaсније сутра добију електричну енергију.

Михајловићева: Електроенергетски систем се полако стабилизује

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је око 1.500 корисника без напајања електричном енергијом, према подацима од јутрос и да су екипе Електродистрибуције Србије на терену док сви не добију струју.

"У овом тренутку је ван система 49 трафостаница и око 1.500 корисника. Подсетићу да је у недељу без електричне енергије било више од 136 хиљада људи и више од 2.200 трафо-станица. Даноноћно су све екипе, не само ЕДС-а на терену, лавовски се боре и до краја дана верујем да ће сви добити струју", рекла је она.

Михајловићева је рекла да се стабилизује и ситуација са радом блокова у термоелектрани Никола Тесла.

"Држава је ту све време, имамо бољу ситуацију и радимо на томе да одржимо енергетску безбедност и повратимо пуну стабилност система", рекла је Михајловићева.

Љубовија, више од 1.500 домаћинстава и даље без струје

На територији општине Љубовија тренутно је више од 1.500 домаћинстава без струје, изјавио је  Танјугу председник те општине Милан Јовановић, наводећи да се очекује да ће за три дана сви становници Љубовије имати електричну енергију.

Јовановић каже да је тренутно на терену између 15 и 20 екипа које рашчишћавају снег и помажу ЕПС-у да се пробије до преосталих места где су кварови, као и да су главни магистрални и регионални путеви проходни, а да се очекује да ће сутра бити проходни и мањи сеоски путеви.

"У недељу је испао из система далековод који иде од Осечине преко Крупња до Љубовије, због чега Љубовија и Крупањ у потпуности нису имали електричну енергију", подсетио је.

Како каже, то је решено врло брзо, већ у понедељак ујутру је поправљено, а тренутно је 16 трафостаница у квару, што је око 12 одсто.

"Очекујем да ће у току данашњег дана све трафостанице бити под напоном, остаће још доста на нисконапонској мрежи, али ту имамо до преко 800 километара нисконапонске мреже. Ту ће остати још дан, два, три да се боре да 100 одсто становника Љубовије добије напајање", казао је Јовановић. 

Доловић: У лучанској општини мање од 50 потрошача нема струју

Доста проблема било је у снабдевању електричном енергијом у Моравичком округу, а више хиљада домаћинстава није имало струју од недеље. У лучанској општини више од 3.000 потрошача добило је струју, а монтери су били на терену и током протекле ноћи.

У ивањичкој општини посебно у планинском делу било је највише проблема и најновије информације су да се успоставља редовно снабдевање и да су сви далеководи под напоном.

Председник Општине Лучани Миливоје Доловић каже за РТС да се може рећи да је јутрос нормализовано снабдевање електричном енергијом у тој општини.

"Од 230 трафостаница, четири трафостанице, односно мање од 50 потрошача нема електричну енергију и они ће добити струју у преподневним часовима", додао је Доловић.

Истиче да су изузетним напором монтери претходна три дана успели да готово две трећине општине Лучани врате под напајање.

"Сви путни правци у Моравичком округу су проходни. Чишћење путева је почело одмах када је кренуо да пада снег и ту није било проблема, а некатегорисане сеоске путеве мештани су сами чистили, а општина је помогла механизацијом и набавила гориво."

"Екипе су на терену и спремне су за нове падавине", поручује Доловић.

Извештај Слађане Милетић

Мештани села у краљевачком крају поново имају струју

Отклоњени су сви кварови на високо и нисконапонској мрежи у краљевачком крају, али је око 300 домаћинстава само у селу Лазац три дана било у мраку. До јуче поподне многи од њих имали су само једну фазу.

Мештанин села Лазац истиче да је пало дрвеће направило тешку ситуацију и проузроковало нестанак струје. Додаје да су мештани помогли монтерима у уклањању стабала.

"Ми смо увек за то да помогнемо колико се може, нама и треба, ми живимо овде. Људи су прихватили то и помогли", каже он.

Сви путеви у том крају су проходни, јавља дописница РТС-а. 

Извештај Вере Аксентијевић

У Вирову велики кварови на далеководима

Око  180 кућа у ариљској општини још нема струју. У највишим деловима пало је око метра снега, што је проузроковало кварове на далеководима.

У селу Вирово каварови на делеководима су огромни, каже председник Општине Ариље и додаје да у наредном периоду очекује нормализацију у снабдевању струјом.

"Засеочки путеви су прочишћени и до краја дана ће бити проходни и остали", каже председник општине.

Извештај Предрага Стојковића

Агрегати за најугроженије у општини Мали Зворник

Око 3.000 људи чека на електричну енергију у општини Мали Зворник. У село Радаљ струја је стигла, али још 500 људи је без електричне енергије.

Према речима председника Општине Мали Зворник, струја је стигла у Велику реку и Трешњицу и очекује се да ће током дана бити отклоњени кварови на далеководима. 

Истако је да су купили један број агрегата, који би требало да стигну данас, па ће их поделити најугроженијим подручјима.

Извештај Славице Џиновић

У ивањичкој општини сви далеководи од јутрос под напоном

У ивањичкој општини сви далеководи од јутрос су под напоном и нормализује се снабдевање струјом, јавља дописник РТС-а.

Још се отклањају кварови на нисконапонској мрежи.

У општини Осечина још 120 домаћинстава без струје, стиже током дана

У Осечини је проглашена ванредна ситуација, јер је већи део општине неколико дана био без струје, а села су завејана.

Тренутно је ситуација стабилизована, али има још делова где нема струје.

Председник Општине Осечина Никола Томић рекао је да је 120 домаћинстава пет дана без струје и да ће током дана добити струју.

Путни правци су очишћени, али је остало да се прочисте путеви до још три-четири села. Екипе су на терену.

Због велике количине снега који је пао за викенд и последица које је изазвао, ванредна ситуација је проглашена у девет општина.  Ванредна ситуација на снази је у Ивањици, Лучанима, Новој Вароши, Љубовији, Крупњу, Ариљу, Бајиној Башти, Осечини и Малом Зворнику.

Ситуација са електричном енергијом много је боља, у овом тренутку 1.500 потрошача нема струју.

У недељу увече без струје је било око 126.000 људи, што због снега, што због прекида рада Термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу.

Неки су остали и без грејања. Због тога смо увозили велику количину електричне енергије.  

Ниске температуре од јутрос стварају поледицу, што возачима отежава вожњу и утиче на безбедно путовање, па зато смањите брзину и возите на безбедном одстојању, саопштио је Ауто-мото савез Србије. 

У Београду је у појединим деловима града због магле видљивост смањена на стотину метара.

Саобраћај се обавља по мокрим коловозима. Зимска служба "Београд-пута" је у другом степену приправности, 44 екипе су на терену и посипају со. 

Магистрални и регионални путеви на подручју Новог Пазара, Сјенице и Тутина су проходни, као и путеви прве и друге категорије у општини Рашка.

петак, 29. септембар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"