Читај ми!

Михајловић: Озбиљна ситуација у електроенергетском систему, укључила се цела држава

Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је ситуација у електроенергетском систему мало боља него јуче, али да је и даље веома озбиљна.

Зорана Михајловић истиче да је добра вест да Обреновац добија грејање и да се стање поправља, али је и даље веома озбиљно.

"Тиме се бавимо све време. Један од узрока кризе јесу елементарне непогодне, које су нарочито утицале на дистрибутивни систем. Од јутрос је око 30.000 корисника без напајања електричном енергијом, а 800 ТС (трафостаница, прим. аут.) не функционише. Пре два дана је било више од 136.000 корисника и преко две хиљаде ТС је било ван система", рекла је Зорана Михајловић у Дому Народне скупштине, на почетку годишње конференције "Економист – Свет у 2022".

Михајловићева је поновила да су приоритети превазилажење кризе и стабилизација електроенергетског система.

"Ствари се поправљају, али има и других узрока и фактора, не само невреме, и без обзира на разне коментаре, и даље стојим иза тога да је прво потребно да превазиђемо кризу. Дајте да то решимо, криза је озбиљна, укључила се цела држава, сва министарства, не само Министарство рударства и енергетике, и заједно радимо да све проблеме отклонимо. Када то решимо, сви други фактори на које смо и раније упозоравали наћи ће своје место и пред Владом и пред грађанима", изјавила је Зорана Михајловић.

"Очекивано да из кризе изађемо до краја грејне сезоне" 

Говорећи на конференцији, Михајловићева је рекла да енрегетска криза у свету траје месецима и да се осећа и код нас.

Навела је де ја последња два-три дана цена електричне енергије на европском тржишту порасла за 70 евра по мегават-сату што, како је рекла, говори да постоје проблеми са производњом и преносом струје.

Према њеним речима, очекује се да из кризе изађемо до краја грејне сезоне и да ће у наредном периоду тражња за енергијом расти брже од производње.

Истакла је да је циљ Србије да се до 2040. године 40 одсто електричне енергије производи из обновљивих извора.

"То је достижно и веома важно, а колико, показује и садашња ситуација када нас из проблема ваде хидроелектране и електране на ветар, а не термоелектране", нагласила је Зорана Михајловић.

Најавила је да ће се ускоро на расправи наћи и Национални план за енергетику, да су Србији потребни нови капацитети за производњу струје.

Подсетимо, директор ЕПС-а Милорад Грчић изјавио је у понедељак да су проблеми у ЕПС-у настали због снега, мраза и застоја у бункерима.

"Проблеми су настали јер тренутно имамо угаљ најгорег могућег квалитета. Чистимо бункере и надамо се да већ нешто после поднева крене стабилизација ситуације", рекао је тада Грчић.  

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво