Читај ми!

Ванредна ситуација и у Новој Вароши, Лучанима, Љубовији и Крупњу; без струје око 28.000 потрошача

Ситуација у западној Србији се полако нормализује. Чисте се саобраћајнице по приоритетима и сви главни правци су проходни. Влажан и тежак снег је без струје оставио више хиљада потрошача. Ванредна ситуација проглашена је у Ивањици, Новој Вароши, Лучанима, Љубовији и Крупњу.

Ванредно у пет општина, ситуација са снабдевањем струјом се полако стабилизује

Села у Поцерини добила струју

Кварови на далеководима су поправљени, као и преостали радови на нисконапонској мрежи како би струја стигла до сваког домаћинства у забаченим засеоцима Поцерине.

Без струје више од 24 сата било је 2.300 домаћинстава у девет села шабачког краја.

Без струје око 28.000 корисника

Број корисника без напајања електричном енергијом је додатно смањен у односу на претходни пресек и тренутно износи око 28.000, што је око 0,78 одсто укупног броја корисника дистрибутивног система, саопштила је Електродистрибуција Србије.

Тиме је број кварова, у односу на претходни пресек, практично преполовљен. Посао на отклањању кварова биће настављен непрекидно, све док не буду санирани сви кварови и обезбеђено потпуно редовно снабдевање електричном енергијом. 

"Све расположиве екипе Електродистрибуције Србије наставиле су интензивне активности на санирању последица великог невремена, праћеног обилним снежним падавинама и јаким ветром, које је нанело велике штете дистрибутивној мрежи широм Србије", наводи се у саопштењу.

"Апелујемо на надлежне за одржавање локалних, пре свега планинских путева, да што пре очисте преостале правце који су још под снегом, како би нашим електромонтерима било омогућено да се пробију до места квара и отклоне преостале кварове", истиче се у саопштењу.

Ванредна ситуација и у Крупњу, школе неће радити три дана

Општински штаб прогласио је ванредну ситуацију на целој територији општине Крупањ, наводи се на сајту општине.

Ванредна ситуација се проглашава због обилних снежних падавина и спровођења оперативних мера заштите и спасавања.

Основне и средње школе неће радити три дана и први радни дан је 16. децембар.

Део центра Крушевца без грејања

Због хаварије на прикључним топловодима, десетак породичних објеката и установа у центру Крушевца од вечерас нема грејање.

Екипе градске Топлане су на терену и, како је РТС у саопштено, очекује се да ће проблем бити решен у току сутрашњег дана.

Корисници ових објеката, како се наводи у саопштењу, грејање ће добити најкасније до послеподневних часова.

Без струје око 55.000 корисника

Број корисника без напајања електричном енергијом је тренутно око 55.000, што је око 1,54 одсто укупног броја корисника дистрибутивног система, саопштила је Електродистибуција Србије.

"Све расположиве екипе Електродистрибуције Србије наставиле су интензивне активности на санирању последица великог невремена, праћеног обилним снежним падавинама и јаким ветром, које је нанело велике штете дистрибутивној мрежи широм Србије", наводи се у саопштењу.

Тиме је број кварова упола мањи него ноћас.

Најтежа ситуација је и даље у деловима Колубарског, Златиборског, Мачванског и Моравичког управног округа.

"Посао на отклањању кварова биће настављен непрекидно, све док не буду санирани сви кварови и обезбеђено потпуно редовно снабдевање електричном енергијом. Отклањање кварова је отежано због високог снега и непроходних путева, посебно у планинским пределима", истиче се у саопштењу.

Део општине Љубовија добио струју

Екипе ЕПС-а успеле су да отклоне део кварова на далеководима и трафостаницама, тако да је већи део становништва на територији општине Љубовија добио електричну енергију.

У лучанској општини 70 трафостаница без напона

Према подацима Електродистрибуције у Чачку која покрива Моравички округ, у лучанској општини је 70 трафостаница без напона.

Струје нема у сеоском планинском подручју, више од хиљаду потрошача. Струје има у Лучанима и Гучи.

Око 2.000 домаћинстава без струје на подручју Краљева и Рашке

На подручју Краљева и Рашке око 2.000 домаћинстава и данас без струје. На том подручју,  снежне падавине оставиле 57 трафостаница без електромреже.

Општина Љубовија увела ванредну ситуацију

Због проблема са снегом и Општина Љубовија је увела ванредну ситуацију. Две трећине становништва је без електричне енергије, неки од њих још од суботе. Сви сеоски некатегорисани путеви су у прекиду.

Све екипе су на терену, али им посао отежава на хиљаде палих стабала која онемогућавају механизацији да прође.

Магистрални и регионални путеви у тој општини су проходни, али је потребан опрез јер има снежних наноса и палог дрвећа.

Ванредна ситуација проглашена и у Лучанима

На територији општине Лучани проглашена је ванредна ситуација, јер је други дан заредом две трећине општине без струје.

Снег је ломио гране и растиње поред пута, које је падало на жице нисконапонске мреже и далеководе.

Из Електродистрибуције Гуча јављају да се надају да ће током дана успети да стабилизују снабдевање бар у Kотражи и Турицама, а додатна бојазан надлежних је могућност да у наредних неколико часова села на већој надморској висини остану и без воде, док више од 4.000 људи у овом тренутку нема струје.

На територији општине Лучани без струје су Горња и Доња Kраварица, Гараб, Зеоке, Турице, Дљин, села Лучани, Лисице, Негришори, Ртаре, Kаона, Kотража, Вучковица, Дучаловићи и бројна друга драгачевска села и засеоци.

У прекиду је снабдевање на 160 трафостаница. Електродистрибуција Гуча ангажовала је све своје екипе, а у помоћ су дошле и екипе из Kраљева. 

У Новој Вароши проглашена ванредна ситуација

Због велике количине снега који је неопходно очистити и депоновати, у Новој Вароши је проглашена ванредна ситуација, рекао је за Танјуг председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

"Наноси у појединим селима су и до метар, школе у Божетићима и Јасенову не раде, наша екипе су на терену, али не можемо све да постигнемо и потребно нам је ангажовање додатне механизације", навео је Васиљевић.

Саобраћај у прекиду на путу Нови Сад – Ириг

Саобраћај на путу Нови Сад – Ириг, преко Иришког венца, обустављен је због стабла које је пало на коловоз, саопштило је јавно предузеће "Путеви Србије".

Алтернативни путни правац је државни пут Нови Сад – Сремски Карловци – Инђија.

Екипе су на терену и покушавају да оспособе пут за саобраћај.

"Саветујемо да сви учесници у саобраћају, због своје безбедности и безбедности других учесника у саобраћају, поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу", наведено је у саопшењу.

Сва драгачевска села су од прексиноћ без струје

Данас ће сасвим сигурно на територији општине Лучани бити проглашена ванредна ситуација, рекао је за Танјуг председник Општине Миливоје Доловић.

Сва драгачевска села су од прексиноћ без струје, а након што је снабдевање накратко стабилизовано у Котражи и Турицама, поново је дошло до квара.

"Од 230 трафостаница чак 160 није под напоном. Седамдесет посто општине нема струје, електричну енергију имају само Гуча и Лучани. Без струје је више од 4.000 људи. Екипе су на терену, заједно са колегама из Краљева. Снег који је падао је тежак југов снег и у кратком времену пала је велика количина, која је проузроковала ломљење грана и растиња поред пута, које је падало на жице нисконапонске мреже и далеководе", рекао је Доловић.

Из Електродистрибуције Гуча јављају да се надају да ће током дана успети да стабилизују снабдевање бар у Котражи и Турицама, а додатна бојазан надлежних је могућност да у наредних неколико часова висинска села остану и без воде.

"Поправке вршимо по приоритетима. Приоритет су трафостанице где се налазе пумпе које препумпавају воду из водосистема Рзав, како наши корисници не би остали и без воде у наредних неколико сати. Ситуација је заиста алармантна", казао је председник Општине Лучани.

Што се тиче путне инфраструктуре, сви магистрални путеви су проходни. Непроходан је путни правац Глог – Горњи Дубац и Гуча – Горња Краварица, али до краја дана и ти правци биће проходни, изјавио је Доловић.

Без струје је 2.300 домаћинстава у девет села у Поцерини

Због снега, највише проблема у шабачком крају је на електромрежи. Без струје је 2.300 домаћинстава у девет села у Поцерини. Поједина села попут Заблаћа немају струју од јуче, а проблема са снабдевањем електричном енергијом има и у Метковићу, Грушићу, Десићу, Милошевцу, Криваји, Букору, делу Варне и Дворишта.

Пет екипа Електродистибуције је на терену, отклањају се кварови на три далековода, а након тога отклањаће се кварови и на нисконапонској мрежи. Неприступачан терен отежава рад надлежних служби.

Путеви се чисте по приоритету, магистрални и регионални су проходни, проблема има на локалним саобраћајницама. Од јуче у шабачком крају пет незгода, четири са материјалном штетом, једна особа лакше повређена.

Нормализован је и аутобуски саобраћај са шабачке станице, у раним јутарњим сатима мали број полазака у приградском саобраћају је отказан, али су касније аутобуси кренули и ка Поцерини.

У међуградском саобраћају има минималних кашњења, углавном због исклизнућа путничких возила на магистралним путевима.

Грчић: Очекујем да Обреновац најкасније до после подне добије грејање

Велике снежне падавине, изузетно мокар снег који се ледио, направили су проблеме у допреми угља због којих су заустављени поједини блокови у Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу.

Проблем је делимично отклоњен, Обреновац је добио воду, али не и грејање, па ђаци данас остају код куће. 

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да је до квара на блоку А ТЕНТ-а дошло због лошег квалитета угља који је додатно био натопљен снегом, и да се интензивно ради на допремању новог угља како би и квар на блоку А2 био решен.

"Очекујемо до се до поподнева А1 и А2 врате у пуној снази на мрежу, што подразумева стабилно снабдевање Обреновца грејањем", рекао је Грчић.

Очекује да ће Обреновчани добити грејање најкасније после подне.

Михајловић: Струја стиже свим потрошачима најкасније за два дана

Због великог невремена, праћеног обилним снежним падавинама и јаким ветром, на територији целе Србије регистрован је већи број кварова на дистрибутивној мрежи, због чега је већи број домаћинстава остао без струје, а министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић очекује да ће сви кварови бити отклоњени у наредна два дана.

Министарка је, са в. д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем, обишла Термоелектрану "Никола Тесла" (ТЕНТ) у Обреновцу, где је такође дошло до застоја у производњи електричне енергије.

После обиласка, Михајловићева је рекла да су и даље највећи проблеми на територији Шапца, Лознице, Ужица, Чачка и Краљева.

"Екипе су на терену све време. Ради се у отежаним условима, али очекујемо да ће сви кварови бити решени у наредних дан или два", рекла је она.

Истакла је да је 2.200 трафостаница на дистрибутивној мрежи ван напона.

Грчић је рекао да је до квара на блоку А ТЕНТ-а дошло због лошег квалитета угља који је додатно био натопљен снегом, те да се сада интензивно ради на допремању новог угља како би квар, прво на блоку А2, био отклоњен.

Он очекује да ће Обреновчани после поднева добити грејање.

Изјава Зоране Михајловић

У Обреновцу обустава наставе у школама на 48 сати

Због ситуације са грејањем, донета је одлука да у свим школама на територији Обреновца настава буде обустављена у наредних 48 сати, потврдио је за Танјуг председник Општине Мирослав Чучковић.

Он је навео да се та одлука односи на основне школе "Посавски партизани", "Јефимија", "Буда Давидовић", "Прва техничка", гимназију и друге школе.

Како је додао, обданишта ће наставити редовно да раде.

У Београду очишћено 1.900 улица првог приоритета

Екипе зимских служби на путевима широм Србије раде пуним капацитетом. Након јучерашњег дана и слика колапса у саобраћају, првог радног дана се очекује боља ситуација.

У Београду је очишћена већина улица првог приоритета, а када се заврши са чишћењем тих саобраћајница, прелази се на улице другог приоритета.

У Београду је очишћено 1.900 улица првог приоритета. Жељко Маравић каже за РТС да је 110 камиона на терену, додајући да ће се трудити да и улице другог приоритета буду очишћене, ако снег дозволи.

Извештај Зорана Слепчевића

Трафостанице на Овчару без напона, екипе на терену

Тешка ситуација је и у ивањичкој општини, где је проглашена ванредна ситуација. Многа села су без струје, а једино је има у Ивањици.

Екипе су на терену, али приступ је отежан због мокрог снега.

У вишим планинском пределима има га више од пола метра.

Трафостанице на Овчару су без напона, па струју немају села у околини и у лучанској општини.

Нема струје ни у делу Мрчајеваца ни у Доњој Горевници. Тренутно је 30 трафостаница без напона на чачанској територији.

На подручју лучанске општине 30 одсто потрошача и даље нема струју, 16 далековода је у квару.

На подручју Горњег Милановца без струје су трафостанице на Руднику, Гојној Гори, Враћевшиници и Брајићима, 15 укупно.

Екипе су на терену у лучанској општини, а у помоћ су им стигле и екипе из Краљева.  

Деонице на којима још има снега

Јавно предузеће "Путеви Србије" јутрос је објавило списак саобраћајница на којима има снега.

На основу извештаја Штаба зимске службе, у 5.38, снега има на следећим деоницама:

Јавор–Сјеница, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Аљиновићи – Сјеница – Нови Пазар, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Глушци (после границе АПВ (Ноћај) прва раскрсница лево) – Богатић – државна граница са БиХ (гранични прелаз Бадовинци – Павловића мост), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Шабац–Коцељева–Ваљево–Подбукови, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Ушће – Шабац – Лозница – државна граница са БиХ (гранични прелаз Мали Зворник – мост Трбушница), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Мали Зворник – Љубовија – место Оклетац, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Мионица–Дивци, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Мионица–Брежђе–Дивчибаре–Каона, коловоз је влажан, снега има од пет до десет центиметара.

Бегеч – Нови Сад, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Нови Сад (раскрсница улица Темеринска и Партизанска) – Петроварадин (до раскрснице са путем за Буковац), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Нови Сад (од кружне раскрснице за Родић) – Петроварадин (до капије за улаз у Навип), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Владичин Хан – Сурдулица – државна граница са Бугарском (гранични прелаз Стрезимировци), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Власинско језеро – граница Србија/Бугарска (Рибарци), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Оклетац–Рогачица–Костојевићи–Дуб–Дубци–Ужице, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Кнежевићи – Кремна – гранични прелаз Котроман, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Државна граница са Црном Гором (гранични прелаз Јабука) – Пријепоље, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Нова Варош – Аљиновићи, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Пријепоље – Манастир Милешева, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Јошаничка Бања – Копаоник, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Дивљака–Ивањица–Јавор, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Ивањица–Бук, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Сочаница – Звечан – Рудница – Косовска Митровица (Дудин крш), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Брана Газиводе – Зубин Поток – Зупче – Угљаре – Косовска Митровица (Звечан), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Привремена деоница од раскрснице према пункту Бачкапута до раскрснице улица Кисачке и Партизанске, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Руменка – Нови Сад (до раскрснице улица Руменачке и Корнелија Станковића), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Петља Љиг – петља Таково, коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

Државна граница са БиХ (гранични прелаз Трбушница–Шепак) – Лозница – Осечина – Ваљево – Словац, коловоз је влажан, снега има од пет до десет центиметара.

Подбукови–Косјерић–Пожега–Ариље–Дивљака, коловоз је влажан, снега има од пет до десет центиметара.

Узићи – Ужице – Чајетина – Нова Варош – Пријепоље – државна граница са ЦГ (гранични прелаз Гостун), коловоз је влажан, снега има до пет центиметара.

На осталим путним правцима првог приоритета/А категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Београда, Ивањице, Колубаре, Косова, Новог Пазара, Новог Сада, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања.

ЈП "Путеви Србије" саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

"Путеви Србије" такође апелују да возачи прилагоде брзину кретања условима на путу и саветују максималан опрез у вожњи, јер је, због ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима и влажних коловоза, могуће стварање поледице.

Весић: Очекујем да Обреновац добије грејање у току дана

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да од јутрос у граду нема проблема у снабдевању струјом и грејањем, осим у Обреновцу, где је топлана везана за ТЕНТ.

Рекао је да очекује да су Обреновчани добили воду, а да ће у току дана добити грејање.

Због ситуације са грејањем донета је одлука да у свим школама на територији Обреновца настава буде обустављена. 

Весић је рекао да су улице првог приоритета у Београду проходне и да екипе настављају са радом.

И даље је, каже Весић, девет линија градског превоза скраћено, углавном због палих стабала или су проблем направила паркирана возила. 

Весић очекује да ће се ситуација са градским первозом нормализовати током дана. 

Јуче је, каже, "Зеленило Београд" имало 205 интервенција.

Поправљени далеководи на територији општине Чачак

На подручју Чачка сви далеководи су поправљени, тако да је решен проблем са струјом на подручју Овчара, Каблара, Јежевице, Доње и Горње Трепче.

Према подацима чачанске Елктродистрибуције, још има кварова на нисконапонској мрежи. 

Тешко је још у ивањичкој општини. Струје једино има у Ивањици. Екипе су на терену, али су временски услови тешки – мокар и тежак снег.

Павловић: Очишћене улице првог приоритета

У Београду је висина снежног покривача 26 центиметара. Зимска служба "Београд-пута" налази се у четвртом степену приправности и од јуче је на терену.

Павле Павловић, дежурни инжењер, рекао је за РТС да су све улице првог приориета у Београду очишћење и да је почело чишћење улица другог приоритета.

Према његовим речима, екипе "Београд-пута" очистиле су 1.900 километара пута на територији Београда и настављају са радом.

Путари су успели да обезбеде да сви државни путеви и ауто-путеви првог и другог реда, сви прилази граничним прелазима и пут ка аеродрому буду проходни.

На терену је више од 1.800 људи и 800 камиона и јединица механизације.

Ситуација у западној Србији се полако нормализује.

На територији Ивањице проглашена је ванредна ситуација.

Снег је створио проблеме и у снабдевању електричном енергијом у планинским пределима централне и западне Србије.

Покидани далеководи, поломљене бандере, оставили су без струје више хиљада потрошача. Због ниских температура могућа је и поледица, зато, ако крећете на пут, још једном апелујемо да возите полако, опрезно и са зимском опремом.

Средином дана престанак падавина 

Данас ће у Србији бити облачно и хладно, местимично са слабим снегом. Само ће у Тимочкој Крајини бити суво и мало топлије.

Средином дана на северозападу се очекује престанак падавина и постепено разведравање, а после подне у осталим крајевима.

На истоку земље и на планинама повремено ће дувати јак севрозападни ветар.

Јутарња температура износиће између минус три и два степена, а највиша дневна до пет степени.

И у Београду ће падати слаб снег, ујутру минус један степен, током најтоплијег дела дана температура ће достићи један степен изнад нуле.

После два снежна дана, у уторак и среду неће бити падавина. Очекује се слаб јутарњи мраз, а дневна температура биће око и мало изнад нуле.  

петак, 24. март 2023.
24° C

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века