Читај ми!

Србија под снегом – отежан саобраћај, несташице струје широм земље, у Београду измене на линијама ГСП-а

У већем делу Србије пада снег, температуре су око нуле, а због обилних снежних падавина саобраћај је отежан. Скоро 3.000 потрошача у Златиборском округу без струје. Проблеми са струјом и у Моравичком округу и Студеници. На београдским улицама 110 камиона. Све зимске службе на терену.

Списак непроходних путева другог и трећег приоритета

ЈП "Путеви Србије" саопштило је који су путеви непроходни (стање од 21.30).

Непроходни су следећи путни правци II приоритета/Б категорије одржавања:

II А-138   Липнички Шор - Текериш

II Б-328   Слатина - Гола Глава - Ваљево

II Б-338   Ваљево - Лелић - Мравињци

Непроходни су следећи путни правци III приоритета/Ц категорије одржавања:

II Б-335   Шљивова - Пецка

II Б-338   Мравињци - Повленска Коса

II А-197   Каона - Ливаде - Горњи Дубац

II А-198   Одвраћеница - Преко Брдо

II А-198   Рашка - Кути - Одвраћеница

II Б-357   Рајац (код војске) - Бершићи

II Б-358   Кадина Лука - Срасле Букве

Мионичка зимска служба ће радити целу ноћ

Због снежног невремена, дивчибарски реон и мионички крај, предеседник Општине Мионица и комадант Штаба за ванредне ситуације Бобан Јанковић хитно је сазвао седницу Штаба где је закључено да ће зимска служба радити целу ноћ и да ће се путеви чистити на целој територији Општине Мионица.

Такође, одлучено је да ће се додатно набавити агрегати како би све несметано функционисало, наводи се у саопштењу Општине Мионица.

Снег пада цео дан – заглављени аутомобили, покидани далеководи, поломљене бандере

Извештаји Неле Винце, Николине Ракић и дописника РТС-а

Ванредно у Ивањици, на подручју Чачка поправљени сви далеководи

И даље је тешка ситуација у ивањичкој општини, где је проглашена ванредна ситуација. У планинском делу на Јавору, Голији и Мучњу нема струје од прошле ноћи, када су почеле падавине.

Струје једино има у варошици Ивањица. Екипе су на терену, али су временски услови тешки - мокар и тежак снег.

Много проводника је откинуто и стубови су сломљени. У планинском делу снег је виши од пола метра, а током дана нападало је више од 30 центиметара новог снега.

Путеви се чисте по приоритетима, а непроходан је једино путни правац Одвраћеница-Преко Брдо, где су сваке зиме велики сметови и отежано кретање.

На подручју Чачка, сви далеководи су поправљени. У 18 часова пуштена је електрична енергија на подручју Овчара, Каблара, Јежевице, Доње и Горње Трепче.

Због поправке трафостаница на Овчару струју су добила и села у лучанској општини Марковица, Негришори, Ртари и Дучаловићи.

Према подацима чачанске елктродистрибуције, још има кварова на нисконапонској мрежи који ће се отклонити сутра пре подне. Током поподнева, више од пет хиљада потрошача је добило струју.

Све екипе ЕПС-а на терену, неке од општина и током ноћи биће без напајања

Све расположиве екипе Електропривреде Србије (ЕПС) покушавају да у најкраћем року омогуће редовно снабдевање струјом за сва домаћинства што би се могло очекивати до јутра, обећавају надлежни.

"Екипе су на терену и дајемо све од себе да што пре успоставимо уклопно стање. Неке од општина ће остати и ноћас без напајања. Највише погођена подручја су Љубовија, Лозница, Ужице, Чачак и Ариље, тако да ћемо ујутру имати сигурно боље стање. Не видимо Београд и Војводину као велике проблем у напајању", каже директор Електродистрибуције Србије - огранак Чачак Стојан Васовић.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истиче да је у Влади Србије одржан сатанак радне групе организоване за сигурност снабдевања грађана Србије.

"Организовали смо све што је потребно да ЕПС добије довољне количине мазута и да заиста у току ноћи покрене све оно што је неопходно да се покрене унутар ЕПС-а", наглашава Михајловићева.

Момировић: Сви главни путеви проходни

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је вечерас, приликом посете Путној бази "Путева Србије" у Врчину, да су путари успели да обезбеде да сви државни путеви и ауто-путеви првог и другог реда, сви прилази граничним прелазима и пут ка аеродрому буду проходни.

"Ми све време имамо више од 1.800 људи на терену и више од 800 камиона и јединица механизације који омогућавају да сви ауто-путеви буду проходни и тако ће бити целу ноћ. Нећемо дозволити да се на било ком државном путу саобраћај одвија отежано", рекао је Момировић.

Навео је и да ће саобраћајна полиција кажњавати све теретне камионе који крећу на пут без адекватне опреме.

Саобраћај на барској прузи у прекиду на четири локације

Све екипе и стручне службе "Инфраструктуре железнице Србије", са свом расположивом механизацијом, током целог дана биле су на терену и наставиће са радом током вечери и ноћи, како би се, упркос великим временским непогодама, створили услови за функционисање железничког саобраћаја.

Ненад Станисављевић из "Инфраструктура железнице Србије" је изјавио да је највише потешкоћа током данашњег дана невреме створило на барској прузи, где су снег, дрвеће и одломљене гране изазвали нестанак напона и оштећења на контактној мрежи.

Тренутно је на барској прузи железнички саобраћај у прекиду због оштећења контактне мреже на четири локације: у Белој Реци, између Ваљева и Ваљевског Градца, код Косјерића и између Ластре и Самара.

Упркос великом невремену и неприступачном терену, екипе "Инфраструктуре железнице Србије" успеле су да рашчисте одрон на барској прузи код тунела на Златибору.

Тренутно због невремена на барској прузи у Белој Реци чека само БГ Воз за Лазаревац. На свим другим железничким правцима саобраћај се одвија отежано, али без прекида, рекао је Станисављевић.

Аутобус се препречио на Ибарској магистрали у Мељаку

Зглобни аутобус превозника "Ластра" из Лазаревца препречио се на Ибарској магистрали у Мељаку, па је неколико шлепера остало блокирано иза њега.

Колона на том делу Ибарске магистрале, у смеру ка Београду, дуга је неколико километара.

Екипе су на терену, а на путу има неочишћеног снега.

Београдски аеродром непрекидно отворен за авио-саобраћај

Аеродром "Никола Тесла" непрекидно је отворен за авио-саобраћај, упркос снегу који од јутрос непрестано пада, саопштила је прес-служба београдског аеродрома.

"Зимски штаб и оперативне службе београдског аеродрома максимално су и у пуном капацитету ангажоване, како би се авио-саобраћај одвијао безбедно и без одлагања летова. Полетно–слетна стаза и маневарске површине у нормалној су функцији, а услови кочења на писти редовно се проверавају, како би било омогућено безбедно слетање и полетање ваздухоплова", истичу из прес-службе београдског аеродорма.

Наводе да је током дана било кашњења на неколико летова, као и да је неколико летова отказано.

"Узимајући те чињенице у обзир, молимо путнике да прате информације о свом лету. Све информације о реду летења путници могу добити на нашој интернет презентацији, телефонски или у изабраној авио-компанији", наведено је и саопштењу.

Из управе београдског аеродрома моле путнике да на аеродром крену доста раније како би на време обавили све формалности пред лет и избегли кашњења.

Дивчибаре и ваљевска села без струје

Око 70 одсто надземних водова на територији ваљевске Електродистрибуције је ван функције.

Подручје Дивчибара које се снабдева из правца Крчмара и даље је без струје. Далековод од Косјерића према Дивчибарама је оспособљен у току дана. Снежни наноси на планини понегде су преко метра високи, па отежавају рад екипа на терену.

Без струје пре подне били су поједини делови Ваљева. Многа села су без електричне енергије. Нарочито је тешчка ситуација на далеководима према Каменици и Пецкој.

Главни путни правци су проходни, а према планинским центрима обавезна је зимска опрема.

Тежак и мокар снег поломио је на десетине стабала у ваљевском парку "Пећина".

ЈКП "Зеленило" примило више од 100 позива због поломљених стабала и грана

ЈКП "Зеленило Београд" примило је више од 100 пријава преломљених стабала и грана широм Београда.

Приоритет у санарању имају оне локације на којима је услед пада стабла дошло до прекида јавног саобраћаја и тренутно су интервенције у току на више локација.

Екипе су интервенисале, у улицама Драјзеровој 7, Водоводској 158, Драгослава Срејовића 55, Булевар војводе Мишића 83, где су стабла или гране падале на коловоз, а тамо је сада омогућено поновно неометано одвијање саобраћаја.

На неколико локација је, такође, забележена штета на паркираним аутомобилима.

Моравички округ, још три правца далековода у прекиду

Ситуација се у Моравичком округу погоршала, пошто су у прекиду још три правца далековода на територији Чачка.

Струју немају мештани нижих предела чачанског краја, као ни мештани Станчића, Доње и Горње Трепче. И даље су без струје и виши предели Чачка, Ивањице, Горњег Милановца, Лучана.

Струје нема ни на Јавору, Голији и Мучњу, где је пало 30 центиметара новог снега, а у појединим деловима снег је виши од пола метра.

Екипе електродистрибуције раде у појачаном капацитету, али прилаз тамо где је највише снега и водова отежава тежак и мокар снег. 

Милија Миленковић, директор ЈП "Драгачево путеви" наводи да је 150 трафо-станица у прекиду у 25 лучанских села. На терену су екипе ЕПС-а из Чачка, Гуче и Краљева и они покушавају да успоставе нормално снабдевање електричном енергијом. 

У нижим пределима има 30 центиметара снега, а у вишим преко 70 центиметара. Путеви првог приоритета су очишћени, осим правца Вучковица - Горњи Дубац, где је тежак снег оборио влику количину дрвећа. Екипе су на терену и очекује се да ће и овај правац током ноћи бити успостављен за саобраћај.

Путеви у Ивањици су углавном проходни, осим пута Одвраћеница - Преко брдо.

На Новом Београду путеви проходни, али се вози отежано

Ауто-пут кроз Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића, Бежанијска коса су проходни, али се вози јако споро. Савет читаоцима је да се вози улицама којима иде јавни превоз.

Потребан је посебан опрез због леда који се крије испод снега, па постоји опасност да возило проклиза. Никако не седати за волан аутомобила који нема зимске гуме.

Успорен саобраћај у краљевачком крају

Саобраћај се у краљевачком крају, због снега који се задржава на коловозу, одвија успорено.

Сви магистрални, регионални и локални путеви су проходни, али снег и даље непрекидно пада, а ветар у вишим пределима ствара сметове и отежава рад зимских служби.

Снег је проузроковао и оштећења на електро, телефонској и каблевској мрежи, без струје телефона и ТВ сигнала од ноћас су житељи Студенице, Мланче, Гокчанице, Ласца и Гоча.

Нормализација грејања Обреновца током дана

Велике снежне падавине, ветар и првенствено изузетно мокар снег који се ледио направили су проблеме у допреми угља због којих су заустављени поједини блокови у Термоелектрани "Никола Тесла А".

Како Обреновац греју блокови у ТЕНТ А привремено је заустављено и грејање на том подручју. Интензивно се ради на нормализацији допреме угља како би Обреновац у најкраћем року добио грејање.

Електропривреда Србије је обезбедила довољно електричне енергије и стабилну испоруку преносном и дистрибутивном систему.

Обустављен саобраћај на путу Ражана–Подбукови

Данас око 13 часова дошло је до обуставе саобраћаја на државном путу Ражана–Подбукови.

Услед обилних падавина заглавило се неколико возила. На тај начин и путарима је био отежан рад. У оваквим ситуацијама препорука је возити полако иза путара.

Нестрпљивост појединих возача омета остале учеснике у саобраћају.

Дрво пало на аутомобил у Улици Јове Илића у Београду

Због велике количине снега, пало је дрво на аутомобил у Улици Јове Илића у Београду. 

Велики број кварова на мрежи, екипе на терену

Због великог невремена, праћеног обимним снежним падавинама и јаким ветром, на територији  Србије регистрован је већи број кварова на дистрибутивној електроенергетској мрежи, посебно у планинским пределима западне и централне Србије.

Влажан и тежак снег, као и јак ветар, доводили су до кидања проводника, као и до падова дрвећа на мрежу", саопштила је Електродистрибуција.

Све екипе Електродистрибуције Србије су на терену и интензивно раде на отклањају кварова.

Како наводе, отклањање кварова је отежано због високог снега и непроходних путева, посебно у планинским пределима.

Највише проблема у снабдевању има на територији Златиборског управног округа, као и Колубарског и Моравичког управног округа.

Проблема у снабдевању због снежних падавима има и на територији Мачванског, Рашког, Расинског и Јабланичког управног округа, наводи се у сасопштењу.

На терену 1.800 путара и више од 800 камиона и машина за чишћење снега

Сви државни путеви првог и другог реда у Србији, прилази граничним прелазима као и планинским центрима, тренутно су проходни и саобраћај се одвија нормално на целој територији земље, саопштава ЈП Путеви Србије.

На терену је 1.800 путара и преко 800 камиона и машина за чишћење снега широм Србије.

ЈП Путеви Србије наглашава да ангажованост механизације може бити већа у случајевима појаве елементарних непогода и степена њихове јачине, а путари су спремни да реагују у складу са развојем ситуације на терену.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима, додаје се у саопштењу.

Колапс на Иришком венцу

Саобраћај за теретна возила је обустављен на превоју на Иришком венцу, пут између Петроварадина и Ирига и раскрсница за Врдник, а према информацијама које Танјуг има са лица места, тамо је прави саобраћајни колапс.

Патроле саобраћајне полиције контролишу прилазе Иришком венцу из правца Ириг – Нови Сад и из правца Нови Сад – Ириг.

Забрањен је саобраћај теретним возилима, не пропуштају се ни путничка возила без зимске опреме, а техничке службе надлежних органа за одржавање путева су обавештене и активне, кажу у Путевима Србије.

Проблеми са струјом и у општини Пожега

Без струје је око хиљаду потрошача на подручју општине Пожега, јавља дописник РТС-а.

Путари из Пожеге ангажовали су сву механизацију зимске службе.

Путеви првог приоритета су проходни, али се саобраћај одвија отежано. Поново апелују на возаче да користе зимску опрему.

И поред тог апела, многи на пут по оваквом времену крећу са летњим гумама, а камиони без ланаца.

Иако се чисти, снег интензивно веје, поготово око Дивчибара и Букова.

У Улици Теодора Драјзера пала бандера

У Улици Теодора Драјзера у Београду пала је бандера и зауставила саобраћај.

Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је да екипе Електродистрибуције Београд и Телекома Србије управо уклањају бандеру.

Саобраћај ће брзо бити нормализован, написао је Весић на Фејсбуку.

Више од 15.000 потрошача у Моравичком округу без струје

Без струје је тренутно више од 15.000 потрошача у Моравичком округу, јавља дописник РТС-а.

Према подацима Електродистрибуције у Чачку, која покрива Моравички округ, без напона је више од 200 трафостаница, половина у ивањичкој општини.

Струје нема у планинском делу на Јавору, Голији, Мучњу. Без струје су и планинска села у Чачку, Лучанима и Горњем Милановцу.

У планинском делу висина снежног покривача је више од пола метра, а у насељу Ивањица 30 центиметара.

Појачане екипе Електродистрибуције су на терену, кварови се санирају. Приступ им отежава мокар и тежак снег, доста је откинутих проводника и поломљених стубова.

Тренутно је у лучанској општини непроходан путни правац Каона–Ливаде–Горњи–Дубац и у ивањичкој општини пут Одвраћеница – Преко Брдо.

Због снега успорен је саобраћај на ауто-путу "Милош Велики".

Извештај Слађане Милетић

Поједине линије ГСП-а скраћене или преусмерене

У Београду је због јаког снега измењен режим рада појединих линија јавног превоза.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио је на Фејсбуку да, према подацима у 11.30, сати линија 65 (Звездара/Бежанијска коса) због застоја на терминусу Звездара ради на релацији Омладински стадион – Бежанијска коса.

Линија 89 (Видиковац/Нови Београд Блок 72) због застоја у Улици спасовданској преусмерена је Улицом Аце Јоксимовића.

Линија 507 (Кнежевац/Рушањ) због застоја у Улици Илије Милићевића скраћена је до улице Ослобођења.

Линије 47, 50, 54, 94, 59 због снежних наноса у улици Борска (Миљаковац) биле су у блокади до 11.30, када је улица рашчишћена.

Линија 409 је због снежних наноса у улици Олимпијска (Јајинци) линија преусмерена на Булевар ослобођења.

Линије 42, 59 и 78 због снежних наноса у Улици Љутице Богдана преусмерене су Булеваром ослобођења.

Линија 26Л (Медаковић 3/Војводе Влаховића) због снежних наноса у насељу Војводе Влаховића ради на релацији Медаковић – Браће Јерковић.

Линија 39 (Бирчанинова/Кумодраж) због снежних наноса у улици Гуњак саобраћа Улицом Војводе Степе.

Линија 308 (Шумице/Велики Мокри луг) због снежних наноса у Византијској улици скраћена је до старе окретнице, а линија 35 (Нови Београд, Блок 20/Лешће гробље) због снежних наноса на Сланачком путу скраћена је до Роспи ћуприје.

Линија 403 (Вождовац/Зуце) због снежних наноса на терминусу Зуце линија скраћена је до центра места Зуце, а 407Л (Бела река/Требеж) због снежних наноса у улици Стара липовица скраћена је до Улице 29. новембра.

Линија 34 (Топчидерско брдо – Пере Велимировића) због снежних наноса у Улици Баје Пивљанина ради скраћено до Белог двора, а линије 58, 88 и 512 преусмерене су због застоја у Водоводској, пошто је пало дрво.

Линија 66 (Вуков споменик – Научнотехнолошки парк/Звездара) због снега у Вељка Дугошевића скраћена је до Северног булевара, а линије 25, 25п, 26 због застоја у Тодора Дукина који је настао због заглављених путничких возила преусмерене су Крушевачком и Улицом Господара Вучића.

Линија 91 (Београд на води – Остружница/Ново насеље) због снежних наноса на терминусу Остружница/Ново насеље ради на релацији Београд на води – Чесма/Остружница, а линија 33 (Панчевачки мост – Кумодраж) ради скраћено на релацији Железничка станица Панчевачки мост – Кумодраж Степина кућа.

Када је реч о приградским линијама, линије које саобраћају ауто-путем ка Младеновцу, Врчину и осталим насељима у овом правцу не свраћају на стајалиште код петље Траншпед због возила са линије 461 Шумице–Врчин које се заглавило на Трансшпеду. Послат је камион да извуче аутобус.

Линија 4163 Младеновац–Кораћица од 5.30 не свраћа у заселак Петкаћ, увек када пада снег.

Када је реч о линијама ка Обреновцу, линија 978 Обреновац–Вукићевица од 5.00 скраћена је до Орашца, линија 934 ОБ–Баљевац до Дома, а линија 953 Обреновац–Пољане скраћена је до Бргула. Линија 958 (Обреновац–Трстеница) скраћена је до Пиромана.

Кружна линија 467 Врчин–Камендол, за време снежних падавина од Пудараца не иде преким путем до Бегаљице већ се истим путем враћа преко Брестовика.

Линија 461 Шумице–Врчин (Рамнице) скраћена је до центра Врчина.

Линија 4433 Сопот–Губеревац од 6.00 скраћена је до Баба, а линија 7235 (Барајево–Обреновац) од 7.30 заустављена јер је у Јасенку пала бандера на пут.

Линија 860 Д иде преко Баљевца јер није проходно, а линија 860 Г не иде до Грабовца доњи крај јер аутобус не може да се попне путем до врха брда.

Линија 860 В Баљевац иде скраћено до Дражевца, линија 860 Б иде до старе окретнице и назад скраћено, линија 860 ВП иде скраћено до Белог Поља В. Поље, а линија 860 Д иде преко Вранића.

Линија 173б (Пркосава–Барошевац) у 7.00 скраћена до Рудоваца због снега на путу, а линија 162а (Лазаревац – Бистрица Крушевица) саобраћа преко Зеока због прекида пута у Бистрици, где је пало дрво.

Скоро 3.000 потрошача у Златиборском округу без струје

Снег који од јуче пада, донео је проблеме у снабдевању електричном енергијом на појединим деловима општина Ариља, Бајине Баште, Нове Вароши и Ужица.

Око 3.000 потрошача са територије Златиборског округа, без струје је због влажног и тешког снега који је поломио дрвеће, покидао жице, далеководе и бандере.

Дежурне екипе ЕПС-а су на терену и настоје да отклоне кварове упркос високом снежном покривачу од 30 до 50 центиметара.

Сви магистрални и регионални путеви на територији Златиборског округа су проходни, саобраћај је успорен, али без застоја.

На коловозима првог приоритета има до пет центиметара, а другог и трећег приоритета и до 10 центиметара влажног и угаженог снега.

Воз који је кренуо из Пожеге за Београд у 7.17, заглављен је због снега и вејавице на прузи више од два сата.

Путнички воз стоји код станице Лесковице, 30 километара од Ваљева, јавља новинар РТС-а.

Дрво пало на аутомобил у Миријеву

Због тежине снега, дрво пало на аутомобил у Улици Јованке Радаковић у Миријеву код "Београд-пута". 

Део Краљева без струје

Због снега који од ноћас пада интензивно, у Студеници и Мланчи на рубу Голије, од ноћас нема струје. Електромрежа је због тежине снега на појединим местима оштећена. Струје нема ни у приградским насељима – Грдица, Јарчујак и Конарево.

Саобраћај у краљевачком крају се одвија успорено, али без застоја. Путеви су посути ризлом и сољу.

Проходни су и сви путни правци у планинским деловима општине. Екипе предузећа за путеве из Краљева и Новог Пазара су на терену.

У Београду од јутрос непрекидно пада снег

У Београду од јутрос непрекидно пада снег, који се задржава на коловозима, па је саобраћај  отежан поготово у вишим деловима града.
Снег непрекидно пада од раних јутарњих часова

Отежан саобраћај ка селима Пештерске висоравни

Магистрални путеви ка Сјеници у Тутину су проходни, али на њима има расквашеног снега.

Проходни су и путеви прве категорије у општини Рашка и ка Копаонику. У Сјеници и на Пештери је пало од 25 до 40 цм снега, па се на многим путним правцима ка селима саобраћај одвија отежано или је тренутно у прекиду.

Председник Општине Сјеница Муниб Мујдагић нагласио је да је на терену сва расположива механизација сјеничког Предузећа за одржавање путева и приватника који су ангажовани у зимском периоду.

До поднева ће знати целокупну ситуацију јер су, због величине општине, многе машине и даље на путу ка центрима месних заједница, наводи Мујдагић.

Напомиње да је уведено и 24-часовно дежурство свих надлежних.

Проходни су и сви путеви првог реда у тутинској општини и путеви који воде ка месним заједницама.

Председник општине Салих Хот наводи да су тренутно под снегом само краци ка засеоцима, али и да ће они бити очишћени до краја дана. Додаје да је сва расположива механизација на терену. Висина снежног покривача на територији тутинске општине креће се од 20 до 40 центиметара. 

Проблеми са струјом у Моравичком округу

Због снега који у Моравичком округу пада од ноћас проблеми су у снадбевању струјом. Без напона је тренутно 200 трафостаница од тога половина на подручју ивањичке општине.

Струје нема у планинском делу на Јавору, Мучњу, Голији. Тамо је висина снежног покривача преко 50 центиметара.

Планински делови општине Лучани и града Чачка такође су без електричне енергије. Екипе чачанске Електродистрибуције, која покрива Моравички округ, појачане су и на терену су, кварови се санирају.

Приступ им отежава мокар и тежак снег, а доста је откинутих проводника и сломљених стубова.

Пола метра снега на Рудну, у Студеници нема струје

Снег се забелео на читавом подручју студеничког краја. На Рудном и у Студеници пало је 50 центиметара снега.

У Студеници нема струје, екипе ЕПС-а су на терену. 

Путеви су, за сада, проходни, јавља дописник РТС-а.

Пола метра снега на Рудном

Аутобус склизнуо с пута у Булевару краља Александра

Аутобус на линији 303 услед клизавог коловоза и снега склизнуо с пута у Булевару краља Александра.

Снег пада у већем делу Србије. Због обилних падавина проблема са струјом на подручју Моравичког и Златиборског округа. У планинским пределима саобраћај је успорен. 

Велика количина снежних падавина забележена је на путним правцима од Новог Пазара према Тутину и магистралном путу Нови Пазар – Сјеница. На овој деоници је због велике количине снега дошло до краткотрајног прекида саобраћаја за теретна возила.

У Београду ветровито и снежно. У нижим деловима града очекује се до 15, а на Авали и Космају до 30 центиметара снега.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за РТС да су службе потпуно спремне за снег, да је на располагању 90 великих камиона, 20 мањих и 15 утоварних машина. 

"На улицама имамо 110 камиона, имамо довољну количину соли, каменог агрегата, калцијум-хлорида. Чистимо 1.900 километара улица првог приоритета, и оне морају да буду чисте четири сата после престанка падавина, то су улице где иде јавни превоз. Чистимо и око 500 километара улица другог приоритета које морају да буду чисте 48 сати од престанка падавина", наводи Весић.

Подсећа да "Путеви Србије" раде око 300 километара улица: ауто-пут и неке друге веће саобраћајнице на територији Града Београда.

"Тако да смо потпуно спремни за овај снег. Температура је сада ко нуле, а ми смо ноћас превентивно посули око 200 тона соли да би се спречило стварање леда", објашњава Весић.

Упозорава да је сада током јутарњих сати могуће стварање леда зато што, како каже, температура коловоза око нуле и најављује да ће и ноћас превентивно бацати со.

Апелује на возаче да воде рачуна о поледици, која, како каже, зна да буде опаснија од снега.

За чишћење снега биће ангажоване и друге комуналне службе – "Градска чистоћа", "Паркинг сервис", "Градско зеленило".

"Они чисте оно што је у њиховој надлежности – прилазе домовима здравља, паркинг места, стајалишта јавног превоза, али још нема толико снега да би они изашли на улице, али имамо током дана спремних негде око 800 радника који у сваком тренутку могу да изађу ако буде већих падавина", наводи Весић.

Први снег пао је и у Лозници. Никола Драгићевић, директор ЈП "Лозница развој", наводи да су све зимске службе на терену.

"Већ са првим снежним падавинама сва неопходна механизација је у потпуности ангажована, такође и људство. Пре свега чисте се приоритетни путни правци и улице – путеви где се одвија аутобуски саобраћај, путеви и улице поред болница, школских и предшколских установа и тамо где се одвија највећа фреквенција саобраћаја", наводи Драгићевић.

Додаје да се чисте и пешачки мостови, прелази, стазе и површине испред јавних установа. 

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење за подручје Србије на снег и стварање снежних наноса за викенд.

Према речима метеоролога, и у нижим пределима током дана очекивано је формирање снежног покривача од 5 до 25 центиметара, а на планинама и више, уз стварање снежних наноса.

Највише падавина се очекује у западним и централним пределима и на подручју Хомољских и Кучајских планина.

Према информацијама Управе граничне полиције, добијеним у 5.15, теретна возила на излазу из земље на граничном прелазу Батровци чекају сат и по, а на Шиду један сат.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета