Читај ми!

Србија под снегом – отежан саобраћај, несташице струје широм земље, у Београду измене на линијама ГСП-а

У већем делу Србије пада снег, температуре су око нуле, а због обилних снежних падавина саобраћај је отежан. Скоро 3.000 потрошача у Златиборском округу без струје. Проблеми са струјом и у Моравичком округу и Студеници. На београдским улицама 110 камиона. Све зимске службе на терену.

Снег пада у већем делу Србије. Због обилних падавина проблема са струјом на подручју Моравичког и Златиборског округа. У планинским пределима саобраћај је успорен. 

Велика количина снежних падавина забележена је на путним правцима од Новог Пазара према Тутину и магистралном путу Нови Пазар – Сјеница. На овој деоници је због велике количине снега дошло до краткотрајног прекида саобраћаја за теретна возила.

У Београду ветровито и снежно. У нижим деловима града очекује се до 15, а на Авали и Космају до 30 центиметара снега.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за РТС да су службе потпуно спремне за снег, да је на располагању 90 великих камиона, 20 мањих и 15 утоварних машина. 

"На улицама имамо 110 камиона, имамо довољну количину соли, каменог агрегата, калцијум-хлорида. Чистимо 1.900 километара улица првог приоритета, и оне морају да буду чисте четири сата после престанка падавина, то су улице где иде јавни превоз. Чистимо и око 500 километара улица другог приоритета које морају да буду чисте 48 сати од престанка падавина", наводи Весић.

Подсећа да "Путеви Србије" раде око 300 километара улица: ауто-пут и неке друге веће саобраћајнице на територији Града Београда.

"Тако да смо потпуно спремни за овај снег. Температура је сада ко нуле, а ми смо ноћас превентивно посули око 200 тона соли да би се спречило стварање леда", објашњава Весић.

Упозорава да је сада током јутарњих сати могуће стварање леда зато што, како каже, температура коловоза око нуле и најављује да ће и ноћас превентивно бацати со.

Апелује на возаче да воде рачуна о поледици, која, како каже, зна да буде опаснија од снега.

За чишћење снега биће ангажоване и друге комуналне службе – "Градска чистоћа", "Паркинг сервис", "Градско зеленило".

"Они чисте оно што је у њиховој надлежности – прилазе домовима здравља, паркинг места, стајалишта јавног превоза, али још нема толико снега да би они изашли на улице, али имамо током дана спремних негде око 800 радника који у сваком тренутку могу да изађу ако буде већих падавина", наводи Весић.

Први снег пао је и у Лозници. Никола Драгићевић, директор ЈП "Лозница развој", наводи да су све зимске службе на терену.

"Већ са првим снежним падавинама сва неопходна механизација је у потпуности ангажована, такође и људство. Пре свега чисте се приоритетни путни правци и улице – путеви где се одвија аутобуски саобраћај, путеви и улице поред болница, школских и предшколских установа и тамо где се одвија највећа фреквенција саобраћаја", наводи Драгићевић.

Додаје да се чисте и пешачки мостови, прелази, стазе и површине испред јавних установа. 

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење за подручје Србије на снег и стварање снежних наноса за викенд.

Према речима метеоролога, и у нижим пределима током дана очекивано је формирање снежног покривача од 5 до 25 центиметара, а на планинама и више, уз стварање снежних наноса.

Највише падавина се очекује у западним и централним пределима и на подручју Хомољских и Кучајских планина.

Према информацијама Управе граничне полиције, добијеним у 5.15, теретна возила на излазу из земље на граничном прелазу Батровци чекају сат и по, а на Шиду један сат.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво