Читај ми!

Истраживање Градске чистоће: Кухињски сунђер или контејнер - где има више бактерија

У лабораторији Градске чистоће испитују загађеност посуда за смеће, да би проверили колико је ефикасно њихово чишћење. Узорке су, ради поређења, узимали са кухињских сунђера и женских ташни и дошли до невероватних резултата.

Мале депоније често виђамо и поред контејнера у центру града. Смеће је поред јер људи не желе да додирују контејнере, чак ни кад се отварају ногом. Опште је мишљење да је то легло бактерија.

У лабораторији Градске чистоће спровели су занимљиво истраживање и дошли до изненађујућих резултата. Упоређивали су контејнер, кухињски сунђер и унутрашњост женске ташне.

"Добили смо резултате да је бројност бактерија највећа на сунђеру где је било 75 милиона бактерија, а контејнер 45 милиона бактерија, док је код опраног контејнера 35.000 бактерија", каже Милица Рајковић, лаборант.

Због тога Градска чистоћа контејнере пере врелом водом и детерџентом без сапунице, али да не би заустављали саобраћај, обично то раде ноћу. Контејнер се пере у посебном камиону. Грађани се, без обзира на то, и даље ретко одлучују да руком отворе контејнер.

"Ово истраживање је значило да покажемо суграђанима да контејнери нису толико прљави као што мисле, да могу слободно папучицу да притисну или руком да додирну и отворе и после тога наравно оперу руке", истиче Мина Цакић из ЈКП Градска чистоћа.

Иначе, у лабораторији на Бановом брду Градска чистоћа је од прошле године. Свакодневно се овде обављају разна истраживања.

Такође, од априла ове године врше испитивања крпеља на лајмску болест, а већ неколико година истражују присуство вируса Западног Нила код комараца.

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно