Читај ми!

Без превоза нема живота на селу – 18 локалних самоуправа добија минибусеве

У последњих неколико година драстично су смањене или потпуно укинуте аутобуске линије ка многим селима. Превозници то правдају све мањим бројем путника и нерентабилношћу. Најтеже је на југу Србије, где су мештани појединих села практично одсечени од света. Министарство за бригу о селу је обезбедило средства за набавку 18 минибуса за најугроженије локалне самоуправе.

Од 18 локалних самоуправа, које ће ускоро од државе добити минибусе, десет је са југа Србије. Мештани већине села се довијају како знају и умеју да стигну до лекара, продавнице, посла.

"Путујем сваки дан по сат и по, од мог села, од Дејанце до Трговиште, сваки дан идем пешице", каже Славе Станојковић, село Дејанце, општина Трговиште.

"Ми превоз немамо. Одавде сад да кренемо за Трговиште, немамо са чим да одемо. Као прво немамо са чим да одемо, немамо са ким да дођемо", додаје Малиша Стојичевић, село Доњи Стајевац, општина Трговиште.

Слична је ситуација и у куршумлијским селима. Пре две године "Ниш експрес" је смањио или потпуно укинуо велики број дотадашњих полазака.

"Нема живота овде без превоза, ко нема ауто тренутно, нема живота, одсечени смо од света. Доста су млади људи отишли, због деце, због школе", наводи Марија Стојчић из Косаничке Раче.

Локалне самоуправе до сада нису успевале да нађу заједнички језик са превозницима, који су једино решење видели у субвенцијама из општинске касе. Проблем је много већи и захтева системско решење.

"Досадашњи превозник је укинуо доста линија, које су раније повезивале сва та села, па је изузетно тешка ситуација. Овим минибусом би доста решили комуникацију сеоског становништва", наглашава Војкан Чарапић, председник општине Куршумлија.

Председница општине Трговиште Миљана Златковић Стојановић каже да ће минибус бити од великог значаја првенствено за сеоска домаћинства. "За људе који живе у удаљеним подручјима организоваћемо бесплатне превозе", додаје она.

И у сеоским месним заједницама куповину минибуса виде као први корак у решавању проблема који ће умногоме одредити будућност многих села.

"Један минибус за цело подручје општине Куршумлија које је изузетно разуђено, неће решити проблем, али опет даје неку наду и назнаку да ће у наредном периоду то да се мало побољша", истиче Саша Саковић, председник Месне заједнице Косаничка Рача.

За набавку 18 минибуса Министарство за бригу о селу обезбедило је 120 милиона динара. Имаће 21 седиште.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво