Читај ми!

Заједничка вежба специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага САД

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором САД Ентони Годфријем, завршном сегменту здружене обуке јединица за специјалне операције Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава на полигону "Пескови" код Пожаревца.

Заједничка обука припадника специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага САД реализована је од 8. новембра до данас.

Учесници вежбе имали су прилике да проигравају тактике, технике и процедуре које се примењују у противтерористичким операцијама у урбаној средини, укључујући и убацивање борбених група применом вертикалног маневра, блокаде и уништења терориста, евакуације повређених ваздушним путем до извлачења из зоне операције.

Министар Стефановић истакао је да су тешки метео услови, који су пратили данашњу активност, за припаднике специјалних јединица уобичајени.

"Киша и јак ветар, који је овде дувао, показују колико је тежак живот припадника једне специјалне јединице, једне војске. Они морају да буду спремни да у сваком тренутку изађу на терен и покажу да су и време и новац, који су уложени у њихову опрему и обуку, добро утрошени, јер су у сваком тренутку спремни да буду уз свој народ и да заштите своју земљу",  рекао је Стефановић.

Он се захвалио припадницима Европске комаде специјалних снага Сједињених Америчких Држава, додајући да ово није прва заједничка вежба две војске.

"Имали смо у претходних годину дана више заједничких вежби и то је добар показатељ наше интероперабилности, спремности да учимо једни од других и да сарађујемо као партнери. Ово је добар пут да и наши момци уче и виде како то раде и други специјалци из највећих и најмоћнијих држава света. Наравно, хоћу да се захвалим још једном генералу Мојсиловићу и нашим специјалцима зато што су, заиста, по изузетно тешком времену, изузетно тешким условима, заједно са момцима из САД, показали изванредне способности", нагласио је министар.

Истакао је да су сви могли да виде да је вежба изведена изузетно.

"Морам да кажем да се види напредак у тактици и обучености, а видели сте и да су наши хеликоптери летели по овако тешким временским условима, што некада није био случај. Још једном хвала свима који су учествовали", рекао је Стефановић.

Годфри: Вежба пример колико можемо урадити као пријатељи и партнери

Амбасадор Годфри је захвалио специјалним јединицама Војске Србије као домаћинима ове вежбе, додајући да је то пример колико можемо урадити као пријатељи и партнери.

"Врло сам захвалан да смо ми ту, да су наши војници били заједно и да је ово врло важно заједничко дејство било успешно. Пуно смо научили данас, пре свега како да радимо заједно. Ја сам сигуран да је ваша интероперабилност сада већа него пре", истакао је амбасадор Годфри.

Припадници специјалних јединица обе војске, који су учествовали у вежби, сагласни су да активности попут ове доприносе бољем разумевању и унапређењу способности.

"Сарадња са страним армијама представља посебну драж, јер постоје посебне тактичке и оперативне процедуре које могу да се науче. Учењем и сарадњом са другим армијама повећавамо нашу интероперабилност за неке будуће задатке", истакао је припадник Војске Србије.

Као нарочито интересантно издвојио могућност размене знања у домену процедура оперативног планирања противтерористичке операције, медицинског збрињавања повређених војника и развоја оперативних процедура током борби у руралним условима.

Према речима припадника Оружаних снага САД, из Србије ће отићи са одличним искуством.

"Била је привилегија бити у Србији и вежбати са колегама из Војске Србије. Вежбајући овде учимо како да радимо заједно. Ово је била одлична прилика за размену искустава и мислим да смо сви имали прилику да учимо једни од других".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво