Читај ми!

Најмање један аутомобил дневно изгори у Београду – веровали или не, пожар најчешће изазива вода

Ватрогасци кажу да у просеку свакога дана у Београду изгори најмање један аутомобил. Узроци су бројни – вода улази у електронику, долази у додир са жицама, пожар може да избије чак и кад светла и клима уређај не функционишу. Возила се често пале и због нестручних преправки без мајстора, упозоравају стручњаци, који саветују како све то може да се спречи.

Звучи апсурдно, али вода је најчешћи узрок пожара у аутомобилу. Нека возила би се сигурно запалила током вожње да их власник није довезао до мајстора.

"Вода улази у електронику, долази у додир са жицама, повећава отпор и када укључимо грејање може доћи до пожара", каже Александар Милутиновић, ауто-електричар.

Уколико не ради електронски подизач стакла, а чује се пуцкетање, велика је вероватноћа да ће се аутомобил запалити.

Који су још узроци пожара

Пожар може да избије чак и кад светла и клима уређај не функционишу. Зато све треба редовно проверавати. Електроника у аутомобилу је под сталним напоном.

"Дошао је код нас један цитроен, нису му радила светла позади. Када смо узели да проверимо осигураче чули смо неко зујање, а када смо отворили видели смо варничење. Да није дошао човек превентивно, сигурно би му се запалио негде током вожње", указује Милутиновић.

Милош Мајсторовић, комадант ватрогасно-спасилачке бригаде Београд каже да се возила често запале и зато што се поправљају без мајстора.

"Годишта возила нису битна, као ни годишње доба, нема правила. Увек буде пожара и зими и лети, а из искуства често се возила пале и због нестручних преправки без мајстора", објашњава Мајстровић.

Шта се саветује

Упозорава чињеница да ватрогасне службе годишње просечно угасе око 400 пожара на аутомобилима.

С обзиром на то да је возилу потребно шест до седам минута да изгори, противпожарни апарат је обавезан у сваком аутомобилу.

Тај апарат може успешно да угаси сваки почетни пожар.

"Први савет је при примећивању пожара да се возило угаси, избаци из брзине и подигне ручна. Након тога изаћи, са апаратом покушати гашење и обавезно позвати 193 ватрогасце", савет је комаданта ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

Поуздани знаци који би наговестили да ће доћи до пожара у возилу, ипак, не постоје, али ако осетите мирис паљевине или пуцкетање током вожње, најбоље је да ауто одвезете код мајсотра.

Најсигурније и једино решење је редовно одржавање.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно