Читај ми!

Најмање један аутомобил дневно изгори у Београду – веровали или не, пожар најчешће изазива вода

Ватрогасци кажу да у просеку свакога дана у Београду изгори најмање један аутомобил. Узроци су бројни – вода улази у електронику, долази у додир са жицама, пожар може да избије чак и кад светла и клима уређај не функционишу. Возила се често пале и због нестручних преправки без мајстора, упозоравају стручњаци, који саветују како све то може да се спречи.

Звучи апсурдно, али вода је најчешћи узрок пожара у аутомобилу. Нека возила би се сигурно запалила током вожње да их власник није довезао до мајстора.

"Вода улази у електронику, долази у додир са жицама, повећава отпор и када укључимо грејање може доћи до пожара", каже Александар Милутиновић, ауто-електричар.

Уколико не ради електронски подизач стакла, а чује се пуцкетање, велика је вероватноћа да ће се аутомобил запалити.

Који су још узроци пожара

Пожар може да избије чак и кад светла и клима уређај не функционишу. Зато све треба редовно проверавати. Електроника у аутомобилу је под сталним напоном.

"Дошао је код нас један цитроен, нису му радила светла позади. Када смо узели да проверимо осигураче чули смо неко зујање, а када смо отворили видели смо варничење. Да није дошао човек превентивно, сигурно би му се запалио негде током вожње", указује Милутиновић.

Милош Мајсторовић, комадант ватрогасно-спасилачке бригаде Београд каже да се возила често запале и зато што се поправљају без мајстора.

"Годишта возила нису битна, као ни годишње доба, нема правила. Увек буде пожара и зими и лети, а из искуства често се возила пале и због нестручних преправки без мајстора", објашњава Мајстровић.

Шта се саветује

Упозорава чињеница да ватрогасне службе годишње просечно угасе око 400 пожара на аутомобилима.

С обзиром на то да је возилу потребно шест до седам минута да изгори, противпожарни апарат је обавезан у сваком аутомобилу.

Тај апарат може успешно да угаси сваки почетни пожар.

"Први савет је при примећивању пожара да се возило угаси, избаци из брзине и подигне ручна. Након тога изаћи, са апаратом покушати гашење и обавезно позвати 193 ватрогасце", савет је комаданта ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

Поуздани знаци који би наговестили да ће доћи до пожара у возилу, ипак, не постоје, али ако осетите мирис паљевине или пуцкетање током вожње, најбоље је да ауто одвезете код мајсотра.

Најсигурније и једино решење је редовно одржавање.

петак, 09. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено