Читај ми!

Срушен димњак симбол златног доба РТБ-а Бор, сада ће ту бити енергана

После шездесет година срушен је симбол Бора – стари димњак. Иако их је вишедеценијским загађењем ваздуха довео на листу црних еколошких тачака у Европи, Борани су га сматрали историјом града и рударства.

Стари топионички димњак у борском руднику отишао је у историју. Пре минирања, екипа РТС-а снимила га је последњи пут.

Био је висок готово стотину метара. Од 1961. године до данас био је симбол не само града Бора већ и ондашње велике Југославије, данас државе Србије.

Борани су навикли да живе од рударства, а димњак их подсећа на златно доба РТБ-а.

Процена стручњака је да је димњак нестабилан и са напуклинама.

"У суштини, боље је да га срушимо ми сами, него да се уруши сам и том приликом направи много већу штету, него овако", каже Саша Перишић, руководилац сектора за безбедност "Зиђина" у Бору.

На месту где је био срушени димњак, биће саграђена енергана велике снаге, која је неопходна топионици. Улагање у нову опрему већ даје резултате, па је загађење ваздуха сумпор-диоксидом далеко испод толерисаних 100 микрограма по кубном месту ваздуха.

"Мислим да је добро што се ради на увођењу нових технологија, савремених технологија, еколошких технологија, а историја ће бити запамћена за Бор и Боране и димњак ће бити у нашим визијама", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Буџет града Бора увећан је за 30 посто од када су Кинези преузели борски рудник, а са новим рудником "Чукару Пеки", Србија ће, иза Пољске, бити на другом месту у Европи по производњи бакра и злата.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.