Читај ми!

Срушен димњак симбол златног доба РТБ-а Бор, сада ће ту бити енергана

После шездесет година срушен је симбол Бора – стари димњак. Иако их је вишедеценијским загађењем ваздуха довео на листу црних еколошких тачака у Европи, Борани су га сматрали историјом града и рударства.

Стари топионички димњак у борском руднику отишао је у историју. Пре минирања, екипа РТС-а снимила га је последњи пут.

Био је висок готово стотину метара. Од 1961. године до данас био је симбол не само града Бора већ и ондашње велике Југославије, данас државе Србије.

Борани су навикли да живе од рударства, а димњак их подсећа на златно доба РТБ-а.

Процена стручњака је да је димњак нестабилан и са напуклинама.

"У суштини, боље је да га срушимо ми сами, него да се уруши сам и том приликом направи много већу штету, него овако", каже Саша Перишић, руководилац сектора за безбедност "Зиђина" у Бору.

На месту где је био срушени димњак, биће саграђена енергана велике снаге, која је неопходна топионици. Улагање у нову опрему већ даје резултате, па је загађење ваздуха сумпор-диоксидом далеко испод толерисаних 100 микрограма по кубном месту ваздуха.

"Мислим да је добро што се ради на увођењу нових технологија, савремених технологија, еколошких технологија, а историја ће бити запамћена за Бор и Боране и димњак ће бити у нашим визијама", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Буџет града Бора увећан је за 30 посто од када су Кинези преузели борски рудник, а са новим рудником "Чукару Пеки", Србија ће, иза Пољске, бити на другом месту у Европи по производњи бакра и злата.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво