Читај ми!

Осамдесет година од стрељања недужних цивила у Шумарицама, страдало је и 300 ђака и наставника

Навршава се 80 година од стрељања у крагујевачким Шумарицама око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника. Код споменика "Прекинут лет" традиционално се одржава Велики школски час.

У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

То је спомен на 21. октобар 1941. године, када су немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника тадашње Мушке гимназије.

Стрељање је било одмазда за погибију десет и рањавање 26 немачких војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на Трећи батаљон 749. пешадијског пука Вермахта.

На овај дан се у спомен-комплексу Шумарице традиционално одржава Велики школски час, уз пригодан музичко-сценски програм.

Претходно ће код споменика "Прекинут лет" бити одржан молебан, којем ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Прво окупљање породица и родбине настрадалих у Шумарицама одржано је 1944. године.

Спомен-парк "Крагујевачки октобар" основан је 1953. године са мисијом да очува успомену на стрељане недужне цивиле, да негује културу сећања и шири идеју мира и толеранције кроз разноврсне меморијалне и уметничке манифестације и активности.

Велики школски час крај споменика стрељаних ђака и професора у овој форми одржава се од 1971. године. Тада је изведена поема Душка Радовића "Црни дан".

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво