Читај ми!

Због Тик-ток изазова деца спремна на све – број прегледа, лајкова и коментара најважнији

Једанаестогодишњак из Старе Пазове прошле седмице је наводно скочио са прозора школе због Тик-ток изазова. Овај случај није усамљен, а због доказивања у друштву и прављења снимака који ће имати велики број прегледа нека деца су спремна на све – не размишљајући о последицама.

Готово сваки основац има мобилни телефон. Осим друштвених мрежа, многи користе и апликације на којима је број прегледа, лајкова и коментара најважнији.

Да би се идвојили у друштву и на интернет поставили што занимљивији и опаснији снимак, млади често несвесно угорожавају свој живот.

Психолози кажу да млади нису довољно упознати са опасностима у вирутелном свету. Истичу и да су деца неретко дигитално писменија од родитеља.

"Довољно је да ми одрасли будемо информисани шта све може да се деси и да разговарамо са својом децом, да пратимо промене у понашању, промене у расположењу, круг вршњака у којима се дете креће. Колико су опасне друштвене мреже, толико је опасан реалан живот, реални изазови, сусрети. Дете се са изазовима и млади сусрећу свуда, у медијима, тако да је веома важно научити дете да има исправан став и да научи каже не", каже Оливера Милутиновић, школски психолог.

Од задовољства до зависности од видео-игрица пут је кратак. Нека деца и до десет сати дневно проведу испред рачунара.

"Светска здравствена организација је 2018. године сврстала зависност од играња видео-игара у међународну класификацију болести, што је заиста забрињавајуће. Из искуства могу да кажем да се тачно примети код деце која превише времена проводе играјући видео-игре, у смислу поремећаја пажње, проблема приликом изражавања, то су неке ствари које могу на часу да приметим, али верујем и да их је и више", истиче Лидија Перишић, мастер инжењер информационих технологија.

Забраном употребе мобилних телефона се не може много постићи, а разговором и едукацијом родитељи најбоље могу да заштите и оснаже своју децу.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно