Читај ми!

"Ја сам твој син" уместо "Боже правде" – провокација или извлачење из контекста

Одлука Министарства просвете да школска година почне интонирањем химне "Боже правде" није поштована једино у Основној школи "Рифат Бурџовић Тршо" у Новом Пазару, саопштило је то Министарство. Наводе и да уколико се буде сазнало да још неке школе нису спровеле одлуку Министарства у њих ће бити послата инспекција.

Уместо "Боже правде" песма "Ја сам твој син" коју је 2012. Бошњачко национално веће проглашило химном санџачких Бошњака – тако је учитељица новопазарске школе дочекала ђаке прваке. Како је до тога дошло дан касније објашњава директор школе.

"У разговору са наставницом смо добили обавештење да је она поступила по обавештењу које смо ми ставили на огласној табли и преко друштвених мрежа, да је песму Бошњака у току другог часа интонирала на основу програма који је припремила за пријем ђака првака и да је све то извучено из контекста", каже Нусрет Зуковић, директор Основне школе "Рифат Бурџевић Тршо" у Новом Пазару.

Контекст ће се, поручују надлежни, утврдити ванредна инспекција. У међувремену, суд износи ресорни министар.

"Сматрам да је то један скарадни чин, да је то једна неодговорна провокација конкретног наставника који то ради месецима и годинама некажњено и путем друштвених мрежа. Оно што нама стоји на располагању, то смо и учинили, дакле послали просветну инспекцију", поручује Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Реакције су прешле на политички терен. Док Бошњачко национално веће тражи да се покрене инцијатива усвајања нових државних симбола који ће, како су навели, једнако да уважавају све народе и мањине у Србији, власти у Београду позивају да се оставе разлике по страни и да се поштује оно што представља јединство наше земље. Стручњаци немају дилему.

"Није ни песма 'Боже правде' у врху наше патриотске поезије, али је она упркос томе у стању да, као знак, као амблем, интегрише у своје комуникационо средиште велики број неспорних циљева, емоција, норми и вредности – тим пре што је доспела на пиједестал званичног амблема државе Србије и њених грађана. Најмање се од просветних радника очекује да поводом химне, првог дана школске године, исказују толики степен симболичке некултуре", наводи др Миливоје Павловић, химнолог, професор Факултета за културу и медије.

Није први пут да симболи, пре свега, интонирање химне изазива полемике. Пре девет година, фудбалер Адем Љајић искључен је из фудбалске репрезентације Србије зато што није певао државну химну у пријатељском мечу против Шпаније.

четвртак, 28. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"