Читај ми!

Беседа патријарха Порфирија: И Албанце видимо као своју браћу са којима можемо заједно

Патријарх Порфирије поручио је из манастира Грачаница да сваки пут када долази на Kосово и Метохију има осећај да се вратио у свој дом, а да је свако одсуство са Kосова одвајање од Бога и браће.

"Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово наш дом", рекао је патријарх током архијерејске литургије служене поводом Видовдана.

"И браћу Албанце видимо као своју браћу. Сигуран сам да се можемо не само разумети него и живети заједно, расти и градити. Само да нас не уче миру и заједници они који сеју раздор међу људима, а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе", наставио је патријарх.

Навео је да је Kосово и Метохија земља у којој смо се родили, родили за Христа и наравно стекли много тога, што други или не могу, или не желе да разумеју.

"Грачаница и светиње које смо побројали јесу светска културна баштина, али, браћо и сестре, светско као такво не постоји ако нема своје име и презиме. Наша имена и презимена јесу Грачаница и Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Kосово и Метохија. Наше име и презиме јесу наша православна црква", рекао је патријарх Порфирије.

Јесу то бисери светске клутурне баштине, али је пре тога баштина наших отаца, баштина Срба и православља, додао је патријарх и истакао да то не треба никоме да смета, јер свако има своју баштину, културу, свако се на неки начин Богу моли.

"Различитости не треба да буду повод за сукобе и раздвајање. Различитости су управо дарови, а реч дар значи да је то нешто што смо добили како бисмо га умножили и даровали себе другима. Грачаница је наше око, наше уши, наше срце, то је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан определио. Изабрао је веру у Христа, а не вечеру", испричао је патријарх.

"И зато када нам кажу одреците се Грачанице, одреците се Kосова и Метохије, па, господо, да ли бисте ви дозволили да вам изваде око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце. Знамо ми да не бисте пристали. То је битка за суштинску слободу", подвукао је патријарх.  

петак, 29. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"