Читај ми!

Како бебе подносе велике врућине и како их заштитити од топлоте

Ових дана, када је термометар скоро на црвеном усијању, највише проблема имају труднице, старији људи и бебе. Њима је потребна посебна брига, да би што лакше поднели велике врућине. Јелена Васојевић из саветовалишта "Хало беба" наводи за РТС да топло време и врућине много више сметају деци него одраслима. Препоручује да се у време летњих месеци беба износи у раним јутарњим или касним поподневним сатима.

Јелена Васојевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да су у протеклих десетак дана примили на десетине позива узнемирених родитеља јер су деца колабирала.

"Потекле недеље смо и ми сами 'Хало беби' били изненађени у колико је позива родитеља када се већ деси нешто што их узнемири – када деца дехидрирају, имали смо децу која су колабирала, којима је позлило. Уколико дође до тога, дајте детету воду, ставите га да легне и обратити се најближој здравственој установи. Тако да је заиста велики број деце којима ово време не прија", објашњава Васојевићева. 

Додаје да се у време летњих месеци беба износи у раним јутарњим или касним поподневним сатима. 

"Деца до годину дана немају шта да раде напољу и да траже на сунцу након 10 сати пре подне. Бебе до шест месеци не треба уопште излагати сунцу. Деца до шест месеци заиста не смеју да се сунчају. Њихова кожа је другачија од наше коже. Децу наравно треба изводити напољу, али у раним јутарњим часовима и у касним поподневним часовима", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Како каже, током летњих дана са високим температурама бебу треба туширати више пута дневно.

"То је неопходно, али бебу не треба туширати хладном водом него најнормалнијом водом, како иначе купају децу. Тако да је довољно пар пута у току дана истуширати дете", објашњава Васојевићева.

Боравак бебе у климатизованој просторији

Васојевићева наводи да бебе могу боравити у климатизованим просторијама, али да треба водити рачуна да клима не бије директно у дете и да температурна разлика не буде велика.

"Климу можемо да користимо, али јако је битно да та клима не бије директно у бебу, поготово ако су тек рођене бебе у питању. Најбоље би било да клима буде у једној, а беба у другoј просторији са отвореним вратима. Добро је и правити промају, луфтирати просторије у раним јутарњим часовима, чак и у току ноћи, а онда кад крене сунце да сија спустити ролетне, венецијанере, да не улази много сунца и да не греје просторију у којој је беба", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Истиче да посебну пажњу током врућина треба обратити на материјал од којег је направљена бебина гардероба. Саветује одећу направљену од природних материјала попут памука који омогућава пролазак ваздуха и упија зној.

"Често се дешава да, без обзира на то што су ти одевни комади намењени бебама, нису скроз памучни. Апелујемо да то буде строго танки памучни материјали. Када су код куће, у стану, могу бити у мајици на бретеле или чак у пелени за једнократну употребу. Када су напољу треба да носе памучне или ланене ствари. Препоручује се бебама млађим од шест месеци ношење дугих рукава како их не би сунце хватало", објашњава Васојевићева.

Као највећу грешку родитеља наводи извођење беба у колицима која су прекривена пеленом.

"Апелујем, немојте то радити јер је бебама вруће. Замислите када затворе још онај поклопац одозго, па ставе пелену преко. Није практично то радити, беби је неопходан ваздух. Од сунца се штити шеширима и сунцобранима који се каче на колица, тако да је адвекатније на тај начин заштитити новорођену бебу", упозорава гошћа Јутарњег програма.

Исхрану ускладити са узрастом и временским условима

Говорећи о исхрани наводи да она мора бити адекватна узрасту и временским условима о додаје да је јако битно дати деци воду.

"По овој врућини довољно је да јело буде богато воћем и поврћем и по овој врућини, боље је давати чешће а мање оброке пуне витамина и минерала јер ће о деци више пријати", објашњава Васојевићева.

Говорећи о исхрани деце која се хране искључиво мајчиним млеком, наводи да је, по свим препорукама, мамино млеко деци до шест месеци сасвим довољно, али додаје: беби након боравка вани треба понудити и воду.

"Зато што бебама буде вруће и прекидају дојење због врућине, не прија им да дуг временски период сисања и онда се може понудити вода бебама које бораве напољу, а само су на мајчином млеку", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Како изабрати дестинацију и како заштитити бебу 

Говорећи о путовањима, саветује да уколико се бира дестинација за бебе млађе од шест месеци то буде нека дестинација са пуно зеленила, ближа граду у коме породица живи.

"То не мора бити море, одмор може бити и на рекама, планинама, језерима, где је много лакше заштитити дете од нежељених фактора, пре свега од велике топлоте и сунца", наводи Васојевићева.

Деца старија од годину дана, наводи гошћа Јутарњег програма, могу да иду са родитељима на море, али уз поштовање свих препорука – да буду на плажи до 10-11 сати, да буду адекватно обучена, да обавезно носе шешире, и да им родитељи дају довољну количину течности у току дана, не само воде већ и освежавајућих напитака.

"А након 10-11 сати деца заиста морају бити код куће", закључила је Васојевићева.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво