Читај ми!

Београд финансира вантелесну оплодњу – нова нада за 100 парова

Током лета биће расписан јавни позив за финансирање вантелесне оплодње паровима који због секундарног стерилитета не могу да добију друго дете. Требало би да из градске касе Београда за то буде издвојено 30 милиона динара, отприлике за око 100 парова.

Удружење "Шанса за родитељство" прими дневно и 50 позива. Чешће их зову жене.

"Мислим да се повећао број позива сходно томе што се и више у медијима прича о проблему неплодности, и онда се некако те стеге и баријере скидају, па је људима лакше да позову, мада је мушкарцима увек теже да позову и мањи је број позива са њихове стране. Мада, радује нас, заиста сваки позив мушкарца. На дневном нивоу позове пет до шест мушкараца са неким конкретним проблемом", наводи Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство".

Процењује се да проблем са стерилитетом у Србији има 300.000 парова. Град је 2019. финансирао 100 покушаја вантелесне оплодње, а у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској годишње се уради 700 поступака.

"Када дођете у ситуацију да мислите - то је то, сада ми је супер, хајде да радимо на нашој породици, на деци и када дође тренутак када вам кажу - не, не можете, таква и таква је ситуација, ту вам се у секунди, буквално сруши свет", наводи Јелена Жмукић.

Жмукићи су заједно већ десет година. Деце немају, а већ две године покушавају да оснују породицу.

"Постоје различите фазе које ви прођете од тренутка када сазнате до тренутка када сте у процесу, па кад дођете до вантелесне оплодње које су можда једина опција", наводи Жмукићева.

Поступак кошта и неколико хиљада евра 

Жмукићи ће пробати да преко Републичког здравственог фонда покрију трошкове, јер поступак вантелесне оплодње може да кошта и неколико хиљада евра.

Највише је парова који немају деце, али има и оних који имају једно дете, али из медицинских разлога не могу поново да се остваре као родитељи, иако то желе.

Градски одборници су на последњем заседању донели одлуку да се и њима финансијски помогне. Град је за трошкове вантелесне оплодње таквим паровима наменио помоћ од 30 милиона динара, а током лета ће бити расписан конкурс, на који заинтересовани могу да се јаве.

"Постоје групе људи које и даље немају право преко Фонда. У суштини финансије су увек највећи проблем у вантелесној оплодњи, значи многима је недостижна процедура из тог разлога је битна помоћ државе, помоћ локалних самоуправа. Не треба заборавити ни парове који имају проблем са азоспермијом", наводи Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство".

Србија је једина земља уз Израел која финансира неограничени број поступака вантелесне оплодње. У Београду је то само за жене до 43. године, а у осталим градовима до 45, 48, па и до 50 година.

недеља, 23. јун 2024.
25° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару