Читај ми!

Уручена признања Зелени и Црни лист

Признања Зелени и Црни лист акције "Тражимо загађивача године и заштитнике године", у организацији Радио Београда 2 и Покрета Горана Војводине, свечано су уручена у Еколошком центру "Радуловачки" у Сремским Карловцима.

"Зелени лист" за активности у области очувања животне средине добили су Удружење "Стоп кафилерији", "Еко стража", "Подрињски антикорупцијски тим", Иницијатива "Право на воду", "Еко – Панчевачки рит", Удружење "Екомар", "Balkan Green Energy News", емисија "Марка жвака", Драгана Арсић, Рамо Тахировић и Небојша Бата Јоксић.

 

"Акција заврни рукаве, то је национална кампања чишћења и конкретно смо због ње добили ову награду. У питању је кампања која је била најмасовнија групна акција чишћења, 2.000 људи је учестовало", наводи Бојан Симишић из иницијативе Еко стража. 

Специјално признање "Зелени лист" уручено је Амбасади Краљевине Шведске за дугогодишњу подршку Србији у спровођењу реформи у животној средини и Миодрагу Обрадовићу за пионирски подухват у пошумљавању голети на Пештерској висоравни, у долини Ибра и на Копаонику.

"Ми смо се пре 43 године бавили једним пионирским послом који по свом обиму и значају није до данас превазиђен у европским оквирима. Значи усред лета кад му време није, пошумњавали смо садницама са такозваним кореновим системом, са по 300 бригадира у смени, значи око 1.000 бригадира пошумило је у току летње сезоне 1.000 хектара", каже Миодраг Обрадовић. 

С друге стране, "Црни лист" – за недовољно улагање у смањење загађења животне средине, добили су Скупштина Општине Пријепоље због несанитарних, дивљих депонија које загађују животну средину, "Serbia Zijin Copper" због недовољног улагања у смањење загађења животне средине у Бору и Републичка ветеринарска инспекција због нерешавања проблема дивљих депонија животињског отпада.

"Ми имамо ситуацију да смо у одређеном периоду давали неком црни лист, он се касније поправио, чак имамо и оне који су после тога добили и зелени лист", истиче Алекса Јефтић, председник Покрета горана Војводине. 

Ову акцију и додељивање признања покренули су Еколошки магазин "Чекајући ветар" Радио Београда 2 и Друштво за чистоћу ваздуха Србије још пре 38 година, са циљем унапређења заштите и очувања животне средине награђивањем појединаца и организација које највише доприносе очувању животне средине, односно највише је загађују.

"Многи људи нису чули за многе еколошке организације, нити за еколошке акције, али су сви чули за ову награду, јер је ово прилика да наградимо људе који су учинили нешто добро за животну средину у овој години. Ја сам прошле године овде рекао да ми се чини, да ће након свих идеологија, пошто многи проричу крај идеологије, остати само једна, а то је екологија", наглашава Радован Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београд 2. 

Посебна захвалност обвогодишњег жирија отишла је Амбасади Велике Британије за акцију садње 189 стабала на обали Саве, компанији Сбербанк за пројекат "Један имејл - једно дрво" и Саши Бјелићу из Прибоја за алармирање јавности о проблему плутајуће депоније на Потпећком језеру. 

У акцији су и ове године, као предлагачи, учествовали појединци, организације и институције из целе Србије, као и велики новинарски жири, састављен од новинара еколошких рубрика медија широм земље.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара