Читај ми!

Бара Рева је затворена, траже се нове локације за депоније

Након што су власти Београда наложиле да камиони Градске чистоће више не одвозе шут код баре Рева, ситуација се мало смирила, али проблем није решен. Директор Градске чистоће Марко Попадић каже за РТС да су сада у потрази за локацијама где ће се одвозити земља и шут. Наводи да је поднет амандман Министарству животне средине, према коме би сваки извођач радова, када добије употребну дозволу за објекат који гради, морао да има папир о кретању отпада.

Марко Попадић је гостујући у Београдској хроници изјавио да су повреде радника Градске чистоће који су недавно нападнути секиром лакше природе и апеловао на суграђане да имају више стрпљења за раднике Градске чистоће.

"Сваки напад на раднике ЈКП Градска чистоћа се пријави, и виновници тих дела се најчешће процесуирају и казне", каже Попадић.

Наводи да се Београд последњих осам година енормно развија, па је самим тим је и количина отпада, земље и шута превазишла капацитете депоније у Винчи.

"Услед великог притиска на депонију, били смо у обавези да нађемо још неке депоније. Избор је пао, у договору са са Градом Београдом, на бару Рева, јер је она предвиђена за то. Године 2018. је просторни план те локације био на увиду и ниједна примедба није била против тог постројења. Почетком јануара ове године добили смо привремено решење од Секретаријата за урбанизам, прибавили смо и неопходну дозволу од Министарства за заштиту животне средине, како бисмо ту могли да поставимо постројење и како бисмо тај отпад могли да третирамо, прерађујемо и касније поново користимо", наводи Попадић.

Извођачи у обавези да одвозе шут 

Истиче да су у јануару ове године шут почела да довозе трећа лица, јер је за изградњу постројења потребно нивелисати терен.

"Градска чистоћа је наплаћивала довоз шута трећим лицима само на депонију Винча, јер је она једино валидна и легална на територији Београда. Ми смо 2013. имали 200.000 тона шута и земље, прошле године смо имали скоро 1.000 тона. Депонија Винча се користи од 1970. године. Услед пораста количине отпада дошло је до померања депоније и самог тла. Угрожена је и брана у Винчи и зато смо били у обавези да налазимо алтернативне локације где ћемо одвозити земљу и шут", нагласио је Попадић.

Напомиње да је локација код бара Рева затворена и да су сада у потрази за новим локацијама где ће се одвозити земља и шут.

"Они који изводе радове су у обавези да уклањају шут. Заједно са Градом Београдом, Градска чистоћа је упутила амандман Министарству грађевине и у септембру ће бити расправа о том закону. Сваки инвеститор који добије употребну дозволу биће у обавези да донесе и папир о кретању отпада. Тако ћемо смањити број илегалних депонија. Али, морамо инвеститорима да омогућимо још таквих локација", истакао је Попадић.

Експанзија акција чишћења 

Овог пролећа су, додаје, имали експанзију акција у којима је Градска чистоћа помагала суграђанима да очисте локације за које није надлежна.

"Сви суграђани могу да позову Инфо-центар. Ако су у могућности, придружиће им се наши радници или могу да оставе отпад на локацијама за које се договоримо. Наше екипе ће доћи и потпуно бесплатно уклонити тај отпад", наводи Попадић.

Каже да су акције у вези са рециклажом нешто на шта су можда најпоноснији у претходне две, три године.

"Заменили смо 670 нефункционалних подземних контејнера и променили смо у контејнере за рециклабиле. До краја године ћемо још 300 подземних контејера претворити у то. Имамо око 150 пешачких сетова, и 303 звона за стакло. Највећи резултат је дала додела 26.000 плавих канти за рециклажу. То смо делили индивидуалним домаћинствима. До краја године нам је у плану да поделимо још 25.000, завршили смо Чукарицу, сада идемо на Сурчин и Земун", истиче Попадић.

Напомиње да је акција Еко-кеса заживела у претходна два, три месеца.

"Потребно је да се суграђани пријаве нашем погону и добиће кесе и бар-кодове за наредних шест месеци. Свака општина има одређен дан и место где треба да се та кеса изнесе после 20 часова. Онда суграђани добијају 20 одсто попуста на рачун Инфостана за изношење комуналног отпада", закључио је Попадић.   

субота, 27. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару