Читај ми!

Радојичић: Београд рекордер у вакцинацији, расписан тендер за градњу "Тиршове два"

На подручју Београда 38,7 одсто грађана примило је обе дозе вакцине, а 47,4 одсто једну дозу. Када дођемо до 50 одсто ревакцинисаних и око 20 одсто оних који су прележали корону, имаћемо колективни имунитет, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. Кризни штаб процењује да ће се то догодити 21. јуна, када би требало да дође до попуштања мера.

Гостујући у Јутарњем дневнику, Зоран Радојичић је рекао да је добра информација да је да у Београду у понедељак било 107,  а у уторак 126 позитивних на коронавирус.

"То је резултат вакцинације и тога да смо рекордери у вакцинацији. Важан фактор су и временски услови који чине вирус мање инфективним", истакао је градоначелник.

Према његовим речима, епидемиолози ову ситуацију дефинишу као нестабилну, која је близу ванредне у смислу да ових 126 позитивних у Београду може да се разбукти.

Додаје да када говоримо о медицини, говоримо о статистици и вероватноћама да се нешто деси.

"Са те стране, има разлога за опуштање, али када говоримо о свом здрављу то значи да још увек морамо бити опрезни. На местима са људима за које не знамо да ли су вакцинисани морамо носити маске. Ми у овом тренутку имамо 38,7 посто ревакцинисаних и 47,4 посто оних који су добили прву дозу и тако да наредних дана очекујемо 50 посто укупно вакцинисаних", истакао је градоначелник.

Истиче да још увек не знамо тачан податак колико људи је укупно имуно, јер су се разболели у претходном периоду, али верује да када будемо имали 50 одсто вакцинисаних, са бројком који су прележали ковид, приближићемо се броју 75 одсто, што је гарант колективног имунитета.

Према његовим речима, Кризни штаб је дефинисао 21. јун као датум када ће бити значајнијег попуштања мера, али су два услова - 50 посто вакцинисаних и испод 100 позитивних.

Тендер за изградњу Дечје болнице "Тиршова два"

Градоначелник Зоран Радојичић рекао је да је расписан тендер за припремне радове на терену где ће се градити "Тиршова два". Вредност тендера је 5,2 милиона евра, а укупна процена је да ће вредност радова бити око 100 милиона евра

"Припремаће се темељна јама и цела та процедура ће трајати 210 дана. Ради се у складу са техничком документацијом коју је грађевинско-архитектонски припремила фирма из Новог Сада. У том периоду ћемо завршити те припремне радове и почети дефинитивно да градимо "Тиршову два", истакао је Радојичић.

Према његовим речима, на овакву једну болницу чекало се 50 година и у овој фази се ти кораци значајно убрзавају.

"Мође и брже, али мени је најзначајније да тај посао завршимо на добар начин. Ми сада имамо консултанта, експерта из иностранства да сваку собу, сваки угао направимо да буде функционално", поручио је градоначелник.

Нова болница имаће пет спратова, два сутерена и једно приземље. Имаће 61 кревет у дневној болници и 99 соба за пацијенте на одељењима које су једнкреветне и где ће моћи да буде дете и пратилац.

"То ће фактички бити две клинике у једној, где ће бити тенденција да деца што мање проводе времена у болници и да кроз дневну болницу могу брзо да циркулишу. Посебно је важно да ће се хитна служба налазити на 1.700 метара квадратних", нагласио је Радојичић.

Додаје да ће "Тиршова два" имати шест амбуланти, 40 ординација за дијагностичке прегледе, изолације које ће моћи лако да се преоријентишу за пандемије или епидемије.

"За дијализу и хемиотерпију имаћемо најбоље могуће услове, кардиохирургија, трансплатација моћи ће даље да се развијају", поручио је градоначелник Београда.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво