Читај ми!

ЕУ караван постављен у центру Београда

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је, заједно са шефом делегације Европске уније у Београду Семом Фабрицијем, присуствовао обележавању Дана Европе у Кнез Михаиловој улици.

Овом приликом је постављен "ЕУ караван" код Делијске чесме са богатим и интересантним програмом, саопштио је Беоинфо.

Градоначелник Радојичић је овом приликом истакао да се пре 71 годину родила идеја о Европској унији која се развијала кроз претходне деценије и пролазила кроз различите и тешке периоде. Управо то ову идеју чини још плементијом и значајнијом.

Радојичић је рекао да је Европска унија значајан партнер за Србију и Београд, а сам податак о четири милијарде евра неповратних средстава говори довољно о том партнерству.

"Радимо значајне пројекте кроз различите кредите европских банака. Неки од њих су радови на новој дечјој клиници Тиршова 2, и тренутно радимо на пројекту за добијање грађевинске дозволе. Водимо рачуна да новац који добијемо од европских банака искористимо на прави начин како бисмо направили дечју клинику по европским и светским стандардима. Такође, уз помоћ кредита европских банака, урадићемо и канализацију на левој обали Дунава", истакао је градоначелник.

Он је додао да Град Београд у сарадњи са европским партнерима ради на побољшању енергетске ефикасности и унапређењу квалитета животне средине кроз пројекте реконструкције четири значајна објекта у Београду, а то су Градска билиблиотека, Хитна помоћ, Студентска поликлиника и стационар, за шта су такође добијени кредити и неповратна средства европских банака.

Градоначелник Београда је нагласио да се кроз овај пројекат шаље порука да је енергетска ефикасност Београду изузетно важна као и сви пројекти који се тичу побољшања квалитета животне средине у Београду.

"Захваљујем амбасадорима свих земаља који помажу Србији на путу ка Европској унији. Догађаји попут овог данашњег су важни јер кроз њих говоримо о конкретним пројектима и конкретним људима којима је Европска унија дала своју подршку. Овде данас имамо прилику да неке од тих пројеката видимо и због тога позивам Београђане да дођу, погледају изложене пројекте и увере се како добро сарађујемо са Европском унијом", рекао је Радојичић.

Он је истакао да је, поводом обележавња Дана Европе, у Кнез Михаиловој улици дата могућост да се на модеран начин комуницира са великим европским градовима.

"Имали смо мали перформанс са уметницима из Копенхагена. Уметност и култура су оно што повезује људе и ствара основу да се висока политика реализује. Уметност и култура буде најплеменитији и најздравији део у људима, и зато нам је важно да на оваквом скупу у Београду имамо и такве перформансе. Надам се да ћемо имати све боље односе и на крају остварити циљ да Србија коначно буде део Европске уније", казао је први човек престонице.

Шеф делегације Европске уније у Београду Сем Фабрици истакао да је 9. мај дан када је рођена Европска унија и да се овај дан слави и у Београду, али и широм света.

Фабрици је рекао да је синоћ званично започело прослављање овога дана пријемом у Скупштини Града Београда.

"Овог јутра у срцу Београда почињемо наш Европски караван. Европска унија је дивна идеја мира, јединства и толеранције, која нам прича бројне приче, које људе чине бољим. Ми смо се одлучили за интерактивну изложбу и сада овде око нас имамо бројне кутије које причају најразличитије приче, из Србије и Европске уније. Пример приче из Србије је прича о 200 лекара чије је запослење омогућено средствима Европске уније, како бисмо помогли у борби против вируса", каже Фабрици.

Овај Караван почиње у престоници Србије, а током маја ће обићи још десет градова Србије.

"Позивам вас да уживате и помогнете да испричамо све приче које ће помоћи Србији да постане део Европске уније", рекао је амбасадор Фабрици и захвалио градоначелнику Радојичићу и његовом тиму на пруженој подршци и помоћи. 

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво