Читај ми!

Откривен мистериозни жбун у Београду где џепароши бацају украдене новчанике

Џепароши раде сами или у пару, омиљена места су им пуни градски аутобуси, станице градског превоза, подземни пролази, препуни тржни центри. РТС је добио дојаву о мистериозном жбуну, месту на којем завршава велики број опљачканих и испражњених новчаника.

Добро затворен ранац, али ни то не значи да џепароши неће доћи до новчаника.

Суграђани на Видиковцу открили су да лопови бацају празне новчанике у жбуње на игралишту. У полицији кажу, то су професионалци који имају разрађен план.

"Те групе иду и до пет, шест чланова од којих је углавном само један извршилац непосредни, док остали имају задатак да осматрају да ли их полиција прати, гледа, и да јављају овом ко врши кривично дело како би најбезбедније извршио кривично дело, а након извршеног кривичног дела они преузимају украдени предмет и брзо се уадаљавају са лица места", каже Александар Митровић, шеф Одсека за сузбијање џепних крађа.

Казна за крађу новчаника може бити новчана или до три године затвора, уколико је украдено више од 450.000 динара и до осам година.

"Оно што је суштина код ових кривичних дела је да полиција без обзира на успех који ми имамо, ми можемо сваки дан да ухапсимо све лопове у Београду, али то неће знатно утицати на смањење броја кривичних дела, јер механизми да се они физички склоне са улице је на правосуђу. Значи ако они након хапшења буду пуштени истог дана они ће истог дана наставити да врше кривична дела, јер се ради о професионалним извршиоцима који раде то у виду заната и од тога живе не само они, него и њихове породице", додаје Митровић.

Грађани који пронађу документа понекад сами потраже власника или однесу у полицију, а радници Градске чистоће празне новчанике проналазе сваког месеца.

"Кад празнимо корпице кад испразнимо колица видимо новчаник, тај новчаник узмемо видимо документе шта има, онда одемо до банке, пошто су све ту близу нас и они узимају наше податке и тако да се то враћа својим власницима. Они нас некад позову и часте неки пут чоколадом, кафом...", прича Ђура Јон из Градске чистоће.

Дневно се у Београду пријави и до 12 џепарења. Лопови су најчешће у централним градским улицима, тамо где има гужве, на пијацама у тржним центрима, на пешачким прелазима, семафорима.

Кнез Михаилова, Калемегдан, Зелени венац и Аутокоманда само су неке од локација где треба бити посебно опрезан.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво