Реакција компаније Рио Тинто поводом протеста у Београду

Компанија Рио Тинто саопштила је, поводом протеста "Еколошки устанак 9. и 10. априла", да је апсолутно сагласна са чврстим ставом државних органа Србије да се од пројекта Јадар очекује да испуни највише стандарде у области заштите животне средине и да поштује регулативу Србије и ЕУ.

Кажу истовремено да су свесни тренутних догађаја у Београду и да у потпуности разумеју забринутост грађана за животну средину јер, како наводе, и они и њихове породице удишу исти ваздух и живе у истој земљи као и суграђани који протестују.

У саопштењу наводе да део забринутости произлази из чињенице да грађани немају довољно информација о пројекту, што је, додају, разумљиво будући да је тренутно у току израда студије изводљивости, а да ће студије о процени утицаја на животну средину дати детаљне одговоре на питања која грађани постављају у овој фази.

Такође, из "Рио Тинта" напомињу да ће те студије бити део јавне расправе.

"С друге стране, желимо да истакнемо да о нашем пројекту постоји много неистина у јавности. Једна од тврдњи је да ће реке Јадар, Дрина па чак и Сава бити загађене, што је апсолутна неистина. Компанија ће само у постројење за пречишћавање отпадних вода уложити између тридесет и четрдесет милиона евра, док је укупна инвестиција коју планирамо да усмеримо у заштиту животне средине преко сто милиона долара, с тим што можемо очекивати, да након завршетка идејних и главних пројеката, проценимо да је потребно и више", наводе из компаније Рио Тинто.

Компанија позива грађане и стручну јавност да присуствују састанцима, које редовно организују, као што су "Дани отворених врата" у Брезјаку и Лозници, као и састанцима са локалном заједницом, који ће се одржавати једном месечно.

"Верујемо да литијум има изузетно значајну улогу за будућност са ниским емисијама угљеника. Такође, литијум је важан ресурс за низ нових технологија које ће омогућити Србији, Европи и свету транзицију ка зеленијој и дигиталној будућности", наводе из компаније Рио Тинто.

Представници више удружења и мештани из долине Јадра данас су одржали перформанс испред седишта компаније Рио Тинто на Новом Београду

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије