Фриленсери испред Скупштине, најавили тродневни протест

Фриленсери су започели протест испред Народне Скупштине постављањем шатора и најавили да ће на том месту камповати наредна три дана, незадовољни новим предлогом Владе Србије о изменама Закона о порезу на доходак грађана, којим се регулише њихов положај.

Од Владе Србије траже да се предлог о изменама тог закона повуче и да се са фриленсерима поново седне за сто како би се нашло компромисно решење које ће одговарати и држави и радницима на Интернету.

Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар за Танјуг каже да ће фриленсери испред Скупштине остати три дана, да ће сутра у 11 часова одржати протест, а придружиће се, додаје, и протесту "Еколошка буна" који је најављен за суботу, 10. априла.

Истиче да на овај начин шаљу поруку Влади и Скупштини да не прихватају тај закон који је, како каже, за фриленсере неприхватљив, и траже да га повуку, поново разговарају са њима и донесу закон којим ће сви бити задовољни.

Објашњава да је новим предлогом влада изашла у сусрет малој групи радника на Интернету са нижим приходима, док ће сви остали, који чине већину, морати више од половине зараде да дају за порез.

Погачар додаје да је за њих компромисно решење да се са наплатом пореза почне од октобра 2020. године, као и да порез буде 20 одсто од њиховог прихода.

Подсећа да од рада на Интернету у Србији живи 100.000 људи.

"Желимо да останемо овде, желимо овде да радимо, али не желимо дужничко ропство. Желимо да решење које буде донето обезбеди будућност да сви останемо у овој земљи", рекао је Погачар.

Наиме, нови предлог Владе Србије прихватило је Удружење фриленсера и предузетника Србије (УФПС), које је раније саопштило да је Влада у великој мери прихватила њихове сугестије чија је суштина у томе да се практично отписују сва потраживања Пореске управе од 1. јануара 2016. до краја септембра 2021. за све фриленсере који су приходовали до око 57.000 динара месечно.

Удружење радника на Интернету је одбило нови предлог Владе и јавно се оградило од УФПС-а.

петак, 29. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"