Читај ми!

Василије Пантелић, добитник пуне стипендије Јејла и понос Србије

Матурант Четрнаесте београдске гимназије Василије Пантелић од јесени ће бити бруцош на Јејлу, једном од три најбоља универзитета на свету. Он је награђен највећим признањем које могу да дају једном бруцошу – пуном стипендијом од 80.000 долара годишње за студирање и становање.

Иако је тек на прагу пунолетства, Василије Пантелић већ је урадио велику ствар. У оштрој конкуренцији више од 40.000 средњошколаца из целог света, млади Београђанин нашао се међу 1.500 одабраних. Каже да је Јејл био његов први избор и да се није двоумио.

"Пријавио сам се у ранијем року, тако да сам већ негде у децембру добио одговор од факултета. Конкуренција је била као и сваке године велика, можда чак и већа и веома ми је драго што сам изабран у тих пет процената. Планирао сам да конкуришем на још неке факултете, али пошто сам већ у ранијем кругу био примљен, у другом кругу нисам послао пријаве ни на један факултет", рекао је Пантелић гостујући у Јутарњем програму.

Објашњава да у Америци постоји један заједнички пријемни испит који користе скоро сви факултети, и да се онда полажу математика и енглески језик, који подразумева енглески који полажу сви амерички ученици, али и енглески за стране студенте.

"Ја сам додатно полагао и биологију и хемију, пошто су то биле области које бирам за студије. На америчким факултетима налази се око десет процената страних студената. Они обично бирају странце по неким регионима. Гледају да добију што више географских и других разноврсности како би на неки начин довели из сваке државе по неког", наводи Василије.

Пошто уписни рок још није завршен, нада се да ће му се неко од земљака придружити после априла.

Шта Василије планира после факултета 

Василије Пантелић добитник је Светосавске награде, а поред тога, освојио је треће место на Олимпијади из географије у Хонгконгу, а друго у Европи. Каже да се приликом уписа све то узима у обзир.

"Узима се целокупан успех из средње школе, не постоји рангирање само на основу пријемног испита и оцена, него у то улазе и препоруке професора, ваншколске активности и, наравно, награде са такмичења. Постојали су и есеји у којима сам писао шта ме занима, о чему бих тамо учио и чиме бих се бавио, све су то нека питања која постављају", истакао је матурант који је своје таленте доказао и у Петници и Центру за таленте Београд.

Василије путује у Америку у августу, када почиње настава. Срећан је што ће имати прилике да буде на факултету који има изванредне услове за студирање, нове лабораторије, али и чувене професоре.

Планира да после основних студија упише и мастер и докторске студије, а да касније хемију примени у истраживањима у области фармације и медицине.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво