Читај ми!

Они долазе – студенти који су будућност српске и светске науке

Ученици Математичке гимназије и у 2020. години у такмичењима онлајн формата освојили су бројне медаље на међународним такмичењима. По завршетку средње школе, било да студирају у земљи или иностранству, настављају да нижу успехе.

Они који су студије наставили у иностранству, први семестар ове академске године провели су у земљи уз онлајн наставу. Алекса Милојевић, као студент Принстона, уз још једну колегиницу најбољи је студент у генерацији.

"А је највећа оцена, А+ дају професори који су изузетно задовољни оним шта је студент урадио. Када дају оцену А+, треба да напишу писмо које образлаже Већу зашто они мисле да ученик односно студент заслужује ту оцену", истиче Алекса Милојевић. 

За три године завршиће четворогодишње студије на Берклију. Илија Михаиловић је боравак у земљи искористио да се припреми за концерт посвећен музици из филмова о Џејмсу Бонду, коју је Беркли организовао.

"У питању је тематско вече које представља одабрану групу певача. И ту буде само десетак студената са Берклија, тако да је велика ствар бити изабран уопште за тај шоу", наводи Илија Михаиловић.

Урош Качаревић добио је награду Универзитета у Београду за најбољи студентски рад, који је, кажу професори, написан тако да сваки читалац, без обзира на то да ли му је област блиска или не, разуме његову суштину. А тиче се активације аутофагије употребом пробиотичког соја бактерије.

"Ако је просечни животни век, као што сам већ напоменуо, 30 дана, ценoрабдитис у нашој лабораторији је живео чак 40 дана. Ми смо активацијом аутофагије продужили живот односно одложили старење овог организма за десет дана, што је фактички једна трећина. То је заиста један импресиван резултат", каже Урош Качаровић.

Да није немогуће студирати два факултета истовемено са високим просеком, сведочи Мина Кузминац – дипломирани правник и филолог. Просек на Правном факултету јој је десет, а на Филолошком осам.

"Желим да кажем свима да би требало да следе своје снове, иако је то можда нешто другачије, као што сам ја одлучила да упишем два факултета паралелно, што није толико често", истиче Мина Кузминац.

И ученици средњих школа и на онлајн такмичењима освојили су бројне медаље из математике, физике, информатике, астрономије. Само су ученици Математичке гимназије у 2020. сакупили 70 медаља.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво