Читај ми!

Владика Теодосије: Патријарх је нама на Косову и Метохији био велика подршка

Владика Теодосије рекао је да је патријарх Иринеј имао велико разумевање за Косово и Метохију и за све који ту живе, истрајавају и опстају.

Владика Теодосије рекао је да је с болом и тугом примљена вест да се упокојио патријарх, отац, пастир, родитељ.

"Много бисмо могли да кажемо о нашем патријарху и њему заиста припада да буде отац свих нас, заиста на Косову и Метохији. Имао је велико разумевање за Косово и Метохију, за све нас који овде живимо истрајавамо, опстајемо. Био нам је велика подршка. Нарочито мени као епископу, свештенству и монаштву, али и оним верницима и народу који истрајавају све ово време и не желе да напусте ове свете просторе", рекао је Теодосије у манастиру Грачаница.

Према његовим речима, имао је заиста разумевање за ситуацију на КиМ и саосећао је са сваким човеком. 

Каже да је патријархов став био веома јасан по питању Косова и Метохије, као и Свети архијерејски сабор и патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке патријаршије и Дечана, Грачанице.

"Аманет да истрајемо до краја на овим просторима" 

"Да је то срце и наша душа. Да ако се одрекнемо Косова и Метохије и ако напустимо ове свете просторе, ми више нећемо постојати, нећемо бити оно шта су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својствено. Те речи и такав став патријарха нама уливају додатну снагу али и обавезу да ми истрајемо на том путу, да његов завет и аманет очувамо. Ја као епископ сам заиста то доживео као његов аманет мени да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никада, али никада, одрећи нашег Косова и Метохије."

Говорећи о опстанку народа и будућности, владика Теодосије је истакао да опстанак на Косову и Метохији не зависи само од њих.

"Хтео бих да кажем да зависи од нас у тој мери колико смо ми верни на првом месту Богу и колико се уздамо у његову помоћ, колико смо верни косовском завету и вредностима које су нас и одржале све ове векове иза нас и сада нас одржавају и колико смо сложни, колико живимо у љубави и колико смо несебични да дамо себе другоме, да дамо и жртвујемо себе за оно што је најсветије. То је косовски завет и ако се будемо држали тога, онда за нас има наде и има нама опстанка", каже владика.

Рекао је да ако буду сви на нашој страни, а Бог на другој страни – онда заиста нема будућности и нема нам опстанка, ми смо све учинили као људи и сећамо се речи нашег блаженопочившег патријарха Павла, који нам је говорио: "Бог нам ће нам помоћи ако буде имао коме."

"А то ако буде имао коме значи да ми будемо Божји, да чувамо реч Божју, да чувамо заповест Божју и да сведочимо наше име, оно шта ми јесмо, наше постојање, и да као народ будемо оно што јесмо. Не нешто друго", рекао је он.

Дакле да има наде и наше пристуство и живот на овим просторима потврђује да је Косово и Метохија и даље света српска земља, најсветије шта имамо, оно чиме се поносимо, али и оно што нас одржава да будемо и народ Божји, али и да будемо људи у односу на све остале и све друге, истакао је Теодосије.

"За кратко време изгубисмо два истинска пастира"

"За кратко време смо изгубили два истинска пастира, родитеља, митрополита Анфилохија, а ево и сад нашег дивног патријарха Иринеја. Господ их је узео, заиста Господ има своје планове и ми и ако смо тужни у овом тренутку, јер смо изгубили родитеље своје, духовне на првом месту, а они су нам били и пастири, ми нисмо очајни", рекао је Теодосије.

"Ми хришћани имамо наду и нарочито у овом тренутку се молимо за покој душе блаженопочившег митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја. И сматрамо да су они сад ближи Богу, и да имају већу слободу пред Богом и да нас они заступају у овом тренутку кад нам је заиста то и потребно, једна додатна снага, нешто изнутра, шта ће нас покренути и мотивисати да на првом месту истрајемо, а онда да као људи будемо усправни пред свима и да оно шта је најважније сачувамо своју веру у своје светиње и свој народ на овим просторима", рекао је владика.

Владика Теодосије је на крају рекао да још нису познати детаљи сахране патријарха и да ће се током дана тим поводом огласити Синод. 

среда, 07. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено