Читај ми!

Како се бира патријарх СПЦ

До избора 46. поглавара Српске православне цркве, наследника преминулог патријарха Иринеја, његове дужности обавља Синод, којем председава најстарији члан. Избор патријарха се спроводи најкасније за три месеца од дана када је престо патријарха упражњен.

Правило је да изборној седници Светог архијерејског сабора присуствује најмање две трећине архијереја, а њој председава најстарији епископ по рукоположењу или хиротонији. У овом случају могао би то бити владика Лаврентије који је настарији епископ по хиротонији.

Када је 15. новембра 2009. године преминуо Његова светост патријарх српски Павле, 44. поглавар Српске православне цркве, кога је на трону наследио архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки Иринеј, најстарији епископ био је владика Амфилохије, који је преминуо 30. октобра.

Архијереји, у случају спречености да учествују у избору, могу да именују заменике којима препуштају право гласања за избор поглавара СПЦ.

Кандидати за патријарха могу бити сви активни епархијски архијереји који најмање пет година управљају епархијама.

Патријарх се бира тајним гласањем

Правило је да се патријарх бира под сводовима храма, а сваком изборном кругу претходи молитва призива Светог духа. У садашњим условима, тај храм је патријаршијска капела Светог Симеона Мироточивог, повезана са салом у којој заседа Сабор.

Патријарх се бира тајним гласањем. За избор патријарха бирају се тројица архијереја који добију више од половине гласова чланова изборног Сабора. Гласање се понавља све до тренутка док се не изаберу тројица кандидата са потребним бројем гласова.

Када се бирао наследник патријарха Павла, међу тројицом владика са натполовичним бројем гласова били су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Иринеј бачки и Иринеј нишки.

Имена тројице владика ставаљају се свако у посебну коверту. Она се потом запечати и ставља у јеванђеље које се односи у олтар храма. Претходно изабран духовник – неко од угледних монаха, који ће, када председавајући Изборног савета позове, а након молитве призива Духа светог да избор буде по вољи Божјој, извући из јеванђеља једну од три запечаћене коверте. Коверту предаје председавајућем Изборног сабора, који је отвара коверту и саопштава име новог патријарха српског – овог пута 46. по реду.

Гласним изговарањем имена новоизабраног патријарха председавајући потом закључује изборну седницу.

Увођење у трон Светог Саве

Према речима доктора Јована Јањића, професора и биографа патријарха Павла, то је такозвани апостолски начин избора српског патријарха, што је установљено изменама Устава СПЦ 1967. у времену комунизма, да би се спречило нецрквено уплитање у избор црквеног поглавара.

Други дан, како подсећа професор Јањић, следи увођење у трон у Саборној цркви. Сутрадан по избору на свечаној Светој архијерејској литургији, патријарх се устоличава у трон, а након тога, новоизабрани патријарх ступа у права и дужности врховног поглавара и старешине СПЦ.

Према традицији, увођење у трон Светог Саве обавља се на литургији у Саборној цркви Светог архангела Михаила, дан после избора, а накнадно и без временских ограничења у Пећкој патријаршији, која је древно седиште српских патријарха.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару