Читај ми!

Одликовања за заслужне појединце и институције – захвалност онима који се боре за животе грађана

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, председник Александар Вучић доделио је одликовања заслужним појединцима и институцијама. Председник је поручио да је данас прилика за захвалност свима који се боре да сачувају животе грађана у борби против ковида 19. Предраг Кон, у име награђених, рекао да је потребно ангажовање целе Србије у борби против коронавируса.

Александар Вучић одликовао је заслужне појединце и институције с намером да ода признање онима који данас бију битку са невидљивим непријатељем – ковидом 19.

Због тренутне ситуације, имена одликованих су прочитана, а одликовања ће лично бити уручена добитницима када епидемијске мере то дозволе.

Читању имена одликованих, поред председника, присуствовала је премијерка Ана Брнабић и један од одликованих, епидемиолог Предраг Кон.

На почетку церемоније обратио се председник Вучић. Честитао је грађанима велики празник јер, како је рекао, на данашњи дан се обележавају велике српске трагедије, али и величанствене победе.

Навео је да је данас прилика да се захвалимо онима који су дали све што су имали за отаџбину, али и онима који данас раде све што могу да сачувају животе грађана.

Како је рекао, немогуће је вратити дуг који имамо према свим лауреатима, али им се захвалио јер су часни људи који су дали држави и народу много више него што су били дужни.

"Неретко се питам како сте успели да пронађете сву ту снагу у себи", рекао је председник и додао да су они без кукања пружили народу све што им је било потребно.

"Могли сте јер сте знали да од малог броја вас зависимо сви ми остали, без вас бисмо могли само да сагнемо главу и чекамо да нас невидљиви непријатељ лагано али сигурно истреби", додао је Вучић.

Захвалност онима који су чували животе грађана 

Како је рекао, указом је покушао као председник да им бар делимично захвали што су се све време борили за здравље и животе грађана.

"Сматрао сам да је важно да им пре сретењског додељивања одликовања покажемо пажњу за дела која су учинили", рекао је.

Истакао је да је срећан што су постојали људи који су различито мислили у Кризном штабу, али се увек разговарали и доносиле су се најбоље одлуке.

Вучић је рекао да су неки морали да преживе најтеже могуће увреде и да им је захвалан што су на то пристали.

"Ово је за све који добијају одликовање велика част", рекао је председник и додао да то даје држава и да ће то остати породицама лауреата да се поносе.

Кон: Није време славља, али јесте време части

У име лауреата обратио се епидемиолог Предраг Кон. Навео је да му је указана част и огромна одговорност, јер се обраћа у име свих који су показали посвећеност током пандемије.

Указао је да је та посвећеност најчешће била професионална, али да је и бројно немедицинско особље такође дало свој допринос.

"Свим одликованим лауреатима желим срећу и много успеха и да се са поносом сећају данашњег дана", рекао је Кон.

Каже да су се они и данас, када је пандемија у великом налету, нашли у ситуацији да бране животе грађана.

Рекао је да је потребно ангажовање целе Србије и да једни без других не можемо.

"Данас је Дан примирја којим је завршен Први светски рат. Симболично, оно данас није дан славља, али јесте време части и време да се ситуација преокрене у борби против коронавируса", навео је Кон.

Додао је да његов орден посвећује породици.

Ко су одликовани

Орден Републике Србије на ленти припао је његовој екселенцији Гзавијеру Бетелу, премијеру Луксембурга.

Орден српске заставе првог степена припао је академском сликару Николају Александровичу Мухину.

На иницијативу председника Републике одликовани су лекари, немедицинско особље, припадници Министарства одбране, полиције, установе, удружења, као и појединцима који су својим храбрим делима помогли грађанима и држави у борби са пандемијом.

Орден Карађорђеве звезде припао је епидемиологу др Предрагу Кону и проф. др Мијомиру Пелемишу, бившем директору Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Орден Карађорђеве звезде другог степена добили су епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије доц. др Горан Стевановић, директорка Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије проф. др Даница Грујичић, спесијалиста педијатар, пулмолог и алерголог у Универзитетској дечјој клиници Тиршова проф. др Бранимир Несторовић и имунолог у Универзитетској дечјој клиници Тиршова др Срђа Јанковић, директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију и помоћник генералног директора Kлиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић.

Златну медаљу за заслуге добили су: Институт за трансфузију крви Србије, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", Институт за јавно здравље Војводине, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", Институт за примену нуклеарне енергије, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжeњерство, Јавно комунално предузеће "Водовод и канализација" Нови Сад и Јавно комунално предузеће "Водовод" Сремска Митровица. Златна медаља за заслуге припала је и Владимиру Нешићу, шефу Одељења развоја хардвера у Институту "Михајло Пупин" и Огњену Ристићу, сараднику у Одељењу развоја хардвера у Институту "Михајло Пупин".

Указом председника Републике. златном медаљом за заслуге одликовани су и проф. др Весна Туркулов, управник Клинике за инфективне болести, Клиничког центра Војводине, проф. др Петар Сворцан – директор Клиничко-болничког центра Звездара, магистар медицинских наука, доктор Весна Допуђа Пантић, доц. др Наташа Петровић Станојевић – специјалиста интерне медицине – пулмолог, медицински техничар Душан Јовичић, проф. др Слободан Милисављевић – начелник Одељења пулмологије у Клиничком центру Крагујевац, проф. др Драгош Стојановић , директор Клиничко-болничког центра "Земун" и управник Клинике за хирургију, др Весна Савић – шеф анестезије у Клиничко-болничком центру "Земун", Александра Стојић – главна медицинска сестра у Клиничко-болничком центру "Земун", проф. др Владимир Ђукић, директор Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић-Дедиње", др Владимир Радовић – анестезиолог у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић-Дедиње", Радица Аврамовић – медицинска сестра за дијализе у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић-Дедиње", Ана Стојковић, хигијеничарка на Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Златну медаљу су добили и доктор Марија Миленковић, анестезиолог, шеф амбуланте за реанимацију у Клиничком центру Србиje, проф. др Иван Палибрк – специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије, заменик директора Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије, др Александра Петровић – шеф пријемно-тријажне ковид амбуланте и начелник одељења пријема Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса", Нада Милановић – медицинска сестра у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса", др Ненад Ристовић, анестезиолог у Здравственом центру Зајечар, Муамера Турковић, медицинска сестра на дечјем одељењу Опште болнице у Новом Пазару, др Биљана Глишић Угрица, лекар у Геронтолошком центру Нови Сад. Љубинка Цветановић, главна медицинска сестра у Геронтолошком центру Београд, Наташа Јанковић, неговатељица у Геронтолошком центру Нови Сад, др сци. мед Угљеша Јовичић, генерал-мајор, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране, др Иво Удовичић, пуковник-анестезилог реаниматолог на Војномедицинској академији, командант Ковид болнице Војномедицинског центра Карабурма.

Сребрном медаљом за заслуге одликовани су Завод за биоциде и медицинску екологију Београд, Јавно комунално предузеће "Градска чистоћа" – Београд. Градски завод за јавно здравље – Београд. Геронтолошки центар Београд, Геронтолошки центар Нови Сад, Геронтолошки центар Шабац, Национална организација особа са инвалидитетом Србије, Управа за извршење кривичних санкција, Удружење Џедајски покрет - Ниш, Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица са сметњама у развоју "Мара" из Ниша, Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, новинарка РТС-а Ана Стаменковић, новинарка РТС-а Ивана Божовић, сниматељ РТС-а Владимир Законовић, новинарка Блица Милица Марковић, новинар Пинка Младен Мијатовић, Божица Велоусис која је организовала донације и хуманитарне акције, таксиста Бранко Антић и проф. Жељко Б. Зиројевић из СУБНОР-а.

Орден Белог орла са мачевима трећег степена добили су бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Команде за обуку и пуковник Радивојe Анђелковић из Управе за војно здравство Министарства одбране и командант привремених ковид болница Београдски сајам и Београдска арена.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена добио је пуковник Драган Коруга, управник Војне болнице Нови Сад, која се налази у систему ковид болница.

Сребрну медаљу за храброст Милош Обилић добили су потпуковник Борислав Крњајић и капетан Тома Зорзић.

Сребрну медаљу за заслуге добили су пуковник Срђан Лазић, пуковник Петар Ћурчић, потпуковник Милан Младеновић, потпуковник Милан Јовановић, потпуковник Негован Иванковић, заставник прве класе Момчило Марић, заставник Мирослав Љиљак, заставник Горан Петровић, заставник Јовица Дељанин, војни службеник Далиборка Радишић.

Златну медаљу за ревносну службу добио је потпуковник Зоран Смиљковић, командант привремене ковид болнице Хала "Чаир" у Нишу.

За натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности, Орденом заслуга за одбрану и бзбедност трећег степена одликован је мајор полиције Небојша Апостоловић.

Председник Републике Сребрном медаљом за заслуге за испољену храброст и дело личног херојства, одликовао је Павла Гавуру, Немању Држаића, Ника Давида, Лазара Ереша и Ненада Јанковића који су са спасили девојчицу са дестог спрата запаљене зграде на Дорћолу.

Одата су признања и онима који су, борећи се за туђе животе, изгубили свој.

Орден Карађорђеве звезде првог степена постхумно је додељен др Миодрагу Лазићу, директору Ургентног центра Клиничког центра у Нишу.

Златну медаљу за заслуге постхумно су добили проф. др Драган Марковић, доц. др Владимир Жугић, др Биљана Натић Љумовић, др Горан Иванковић, др Војкан Шулубурић, др Душанка Живковић, др Мирослав Васић, др Драгослав Арсић, др Станислав Остојић, др Мирослав Јовановић, др Милан Милеуснић, медицинска сестра Славица Гујаница.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије