Читај ми!

Како је професор Кавчић уз помоћ оца Била Гејтса победио „Марвел“ на суду

Докторат професора Александра Кавчића ако није најбољи сигурно је највреднији докторат неког српског стручњака. Патент заснован на овом докторату донео је америчком Универзитету Карнеги–Мелон 750 милиона долара у спору са компанијом "Марвел технолоџиз" 2016. године и то после поравнања. Ево шта је о томе професор Кавчић рекао у емисији "Тако стоје ствари" у фебруару 2018.

Професор Кавчић направио је револуционарно откриће у области очитавања записа са магнетних носача. Завршио је Математичку гимназију у Београду, почео студије на Електротехничком факултету, али је стицајем околности дипломирао у Диселдорфу у Немачкој. Докторирао је у Америци, где је предавао на Харварду, Хавајима, Тексасу, као и у Хонгконгу.

У емисији "Тако стоје ствари" у фебруару 2018. говорио је о томе како је дошао до открића које је направило револуцију у ИТ индустрији, зашто му је због тога каснио докторат и како му се то на крају исплатило.

Његов ментор професор Жозе Моура био је кључан у целој причи и коаутор је патента. Њих двојица су са Универзитетом Карнеги–Мелон поделили у том тренутку највећу одштету за технолошки патент добијену на суду у САД. Постигли су  споразум са туженима, а у спору их је заступала адвокатска канцеларија, чији је оснивач отац Била Гејтса.

Професор Моура је био председник Институтa инжењера електротехнике и електронике (енгл. Institute of Electrical and Electronics Engineers односно IEEE), непрофитноr удружењa посвећеноg технолошком развоју као и унапређивању технолошких иновација везаних за електронске уређаје. Број чланова прелази 400.000 у око 175 земаља. Седиште организације налази се у Њујорку, САД.

 

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"