Читај ми!

3апочните путовање кроз културно наслеђе на "Србија 3Д" платформи

Стручњаци Електронског факултета у Нишу већ три године, уз помоћ Министарства културе, раде 3Д платформу са објектима од великог културног значаја за југ Србије. Реч је углавном о мање познатим црквама и тврђавама.

Иван кула код Куршумлије, Пећинска црква код Пирота и Латинска код Ниша, већ су на платформи "Србија 3Д". Како би снимили нове објекте аутори сајта путују и по стотинак километара. Снимају дроном, а потом израђују софтвер.

"Дроном кружимо око објекта и радимо фотографије. По објекту урадимо 700-800 фотографија, а за неке имамо и по 1.500 фотографија и из тога техником фотограметрија извлачимо 3Д модел", објашњава Никола Стојановић, аутор пројекта.

Професор Електронског факултета Горан Јовановић каже да пише програм помоћу кога омогућава да нека лажна односно виртуална камера лети око тог објекта да улази у њега, да се прошета да се погледају иконе.

Углавном се представљају неприступачни и мање познати објекти, попут тврђаве Марково кале, која се налази на око пет километара северно од Врања. Претпоставља се да је то византијско утврђање. Реч је о средњовековној грађевини, која је сада у веома лошем стању.

"Људи чак и кад желе да виде нешто, највећи број њих прво прогугла, да види како изгледа тај објекат како је најлакше стићи, шта тамо има да се види, па тек онда крене у авантуру", наводи Јулка Кузмановић Цветковић, археолог.

У раду учествују и неки од студената мултимедијалних технологија на Електронском факултету.

"Нека овакве грађевине у Србији, за које чак и неки који живе у Србији не знају могу да се оживе кроз ове програме, да се направе 3Д моделе, чак и да се направе за неког ко може да опипа ту грађевину", истиче Дуња Тодоровић, студент четврте године.

Током пандемије број прегледа повећао се на том сајту шест пута, а за то није потребно инсталирање никакве додатне апликације.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво